Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

Monitorizarea consumului de combustibil de la A la Z

Consumul de combustibil a fost și rămâne, în continuare, preocuparea numărul unu a managerilor de flotă. Iar pentru a alege cea mai bună soluție de gestiune a acestuia, trebuie să știi ce este compatibil cu flota ta și ce te ajută cu adevărat în activitatea pe care o desfășori. 

Astfel, pe lângă înțelegerea tehnologiei și a echipamentelor din spate, este important să ai în vedere modul în care poți folosi datele din teren pentru creșterea performanței.

Află în cele ce urmează:

 1. Tipuri de echipamente folosite pentru măsurarea consumului și a nivelului de combustibil
 2. Rapoartele de consum – ce înseamnă pentru flota ta și cum să le folosești 
 3. Beneficiile monitorizării consumului

1. Tipuri de echipamente folosite pentru măsurarea consumului și a nivelului de combustibil 

Sonda litrometrică 

Funcționalități:

 • Sonda se instalează direct în rezervor, prin perforare, și se calibrează pe rezervorul gol;
 • Aceasta transmite date și cu motorul oprit, la intervale de aproximativ o oră;
 • Sonda este, de asemenea, protejată împotriva scurtcircuitelor și supratensiunilor.

Limitări: 

 • În lipsa unui echipament de tip CAN, măsurarea consumului poate fi realizată doar ulterior, prin estimări;
 • În cazul rezervoarelor multiple, sonda transmite doar din rezervorul principal.

Puncte forte:

 • Fiind situată chiar în interiorul rezervorului, sonda are o precizie foarte mare în măsurarea nivelului de combustibil. 

Nexus Telematics S8.3 – echipament GPS cu interfață CAN-BUS integrată

Funcționalități: 

Nexus Telematics S8.3, integrat cu un cititor de CAN-BUS, transmite date direct de la bordul mașinii, precum:

 • Consumul de carburant;
 • Nivelul de combustibil (împreună cu sonda litrometrică);
 • Utilizarea ambreiajului, a frânelor și a pilotului automat;
 • Turația;
 • Poziția și locația mașinii.

Dar și alte informații mai specifice, în funcție de nevoile tale. 

Limitări:

 • Funcționează doar cu motorul pornit;
 • Informațiile din rezervor depind de sonda litrometrică (instalată de producătorul mașinii) și de kilometrii din bord.

Puncte forte:

 • Având acces la bordul mașinii, îți poate oferi informații importante, în timp real, în special în ceea ce privește consumul. Spre exemplu, discrepanțele dintre nivelul de combustibil din rezervor și cel înregistrat la bord te pot ajuta să previi furtul de combustibil și cheltuielile ridicate nejustificate. 

Tipuri de vehicule: 

Echipamentul poate fi conectat la peste 750 de modele de vehicule. Astfel, se poate adapta majorității vehiculelor, indiferent de mărime sau de domeniul în care sunt folosite.  

Debitmetrul AIC 904/908 Veritas

Funcționalități: 

 • Debitmetrul se instalează în sistemul de alimentare al motorului;
 • Debitmetrul este cel mai precis echipament de măsurare a consumului de combustibil, ghidându-se după palpitațiile motorului. 

Limitări: 

 • Acesta citește doar consumul de motorină;
 • Este folosit doar pentru vehicule cu consum mare. 

Puncte forte:

 • Măsurarea precisă este cel mai mare atu al acestui echipament, având o marjă de eroare de doar 1%.

2. Rapoartele de consum. Ce înseamnă pentru flota ta și cum să le folosești corect

Monitorizarea prin GPS

Consumul de combustibil necesită urmărirea în timp real a vehiculelor și analizarea datelor de la bordul mașinii sau din rezervor. Soluția cea mai eficientă și folosită în acest scop este sistemul de monitorizare a flotei prin GPS. Acesta folosește echipamentele instalate pe vehicule pentru a-ți transmite informații în timp real.

O metodă prin care un astfel de sistem te ajută să gestionezi consumul este prelucrarea datelor în rapoarte de consum. Astfel, în aplicația Nexus GPS Tracking găsești:

Raportul Consum Carburant

Cu ajutorul acestuia, poți vedea un rezumat al consumului, atât al celui total, cât și al celui mediu. Mai mult, vei găsi date despre activitatea mașinii pentru a analiza consumul având în vedere criteriile relevante din activitatea șoferului:

Raportul Consum Zilnic

Pentru analiza consumului zilnic, ai un tabel de informații raportate în fiecare zi pentru a vedea comparativ atât activitatea zilnică, cât și consumul mașinilor cu activitate similară:

Raportul Consum General

Acest raport funcționează doar în colaborare cu un echipament CAN și îți poate oferi date mai complexe, precum consumul în mișcare diferențiat de cel în timpul staționării, dar și ponderea fiecărui tip de consum:

Raportul Consum Instantaneu

Acesta funcționează pe baza datelor primite de la debitmetre și îți poate arăta relația dintre consumul mediu și viteză:

Raportul Variații Combustibil

Graficul îți arată oscilațiile nivelului de combustibil din rezervor, prin intermediul echipamentului de tip CAN sau al sondei: 

3. Beneficiile monitorizării consumului

Analiza modului de utilizare a carburanților

Este esențial să ai mereu în vedere modul în care combustibilul este folosit. Spre exemplu, un motiv principal de risipă îl constituie folosirea acestuia în interese personale.  

Prin calcularea kilometrilor parcurși și a combustibilului folosit în interes personal, previi cheltuielile inutile și menții o organizare internă adecvată, în ceea ce privește activitatea flotei. Poți seta, în acest sens, un regulament intern care să prevadă în ce condiții pot fi folosite vehiculele, în funcție de interval sau alte criterii stabilite de tine.

Acesta este doar unul dintre modurile în care un calcul și o gestionare a consumului de combustibil te pot ajuta în managementul flotei, variabilele fiind multe și soluțiile variate. 

Un bun control asupra bugetului flotei

Menținerea unei evidențe a volumului de combustibil consumat de către șoferii tăi înseamnă să ai o idee clară despre necesitățile reale ale flotei și să poți realiza o estimare mai bună a bugetului – și chiar să poți evita cheltuieli nejustificate. O depășire a estimărilor făcute va putea fi analizată și responsabilul tras la răspundere, după caz. În plus, analiza consumului în exces te va ajuta să tragi concluzii folositoare în coordonarea activităților din teren. 

Buna gestionare a combustibilului

Să știi cât combustibil se consumă, de către cine și în ce scop este unul dintre cele mai importante aspecte ale managementului flotei. În acest sens, monitorizarea și calcularea consumului sunt cele mai sigure căi de a obține date cât mai exacte și de a realiza rapoarte de activitate cât mai relevante. 

Reducerea cheltuielilor cu carburanții

Setarea unor limite în urma analizei întrebuințării combustibilului va conduce, în timp, la o economisire considerabilă a carburanților și la responsabilizarea șoferilor – aceștia fiind nevoiți să justifice consumul excesiv. În plus, știind ce anume necesită mai mult sau mai puțin consum, vei reuși să preîntâmpini sau chiar să elimini unele cheltuieli.

Înțelegerea tendințelor de consum ale șoferilor

Împreună cu rapoartele despre condiția vehiculelor și despre statusul activităților și al rutelor, calcularea consumului te va ajuta să înțelegi unde are loc risipirea combustibilului – atât în trafic, prin tendințele greșite ale șoferilor la volan (viteza în exces, staționarea cu motorul pornit etc.), cât și prin neglijarea condiției mașinii și a rezervorului de combustibil.

Ce trebuie să faci pentru a monitoriza mai bine consumul de combustibil al flotei tale

Nexus GPS Tracking este soluția de management al flotei și de monitorizare a consumului ce folosește tehnologia pe bază de GPS pentru a-ți transmite date din teren, în timp real.

Ai deja un cont în Nexus GPS Tracking? Atunci, explorează opțiunile de monitorizare prezentate, direct în aplicație, sau contactează-ne pentru mai multe detalii.

Dacă nu ești încă utilizator al aplicației noastre, contactează-ne pentru a determina împreună cum te poate ajuta: