Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

De ce este importantă reducerea emisiilor de carbon pentru afacerea ta (și cum poți economisi carburanți)

Efectele încălzirii globale se resimt deja, și dacă putem să numim așa fenomenul prin care trece planeta, manifestările sale sunt mai degrabă denumite schimbări climatice.

În ultimii ani, acestea afectează întregul ecosistem și rezultă în fenomene neobișnuite, în diverse părți ale lumii.

Dacă până acum specialiștii păreau alarmiști și ușor de ignorat, în acest moment analiza ONU spune că, până și în cazul cel mai fericit în care planurile anterioare ar fi respectate, iar încălzirea globală ar fi stopată, tot vom experimenta momente istorice.

Istoric al măsurilor împotriva încălzirii globale 

Pentru a înțelege măsurile din ultimul timp, luate pentru a combate acest fenomen, este necesar să cunoaștem câțiva termeni. 

În primul rând, încălzirea globală este un fenomen care a apărut datorită poluării, lucru datorat industrializării – în principiu, emisia de dioxid de carbon care, în timp, a creat subțierea stratului de ozon. 

Există un consens legat de faptul că doar activitatea umană dintre 1800 (odată cu începutul erei industriale) și prezent este vinovată pentru creșterea temperaturii cu 1° C.

Încălzirea cu 1.5° C este un termen limită fundamental, deoarece depășirea acestuia aduce modificări climatice ireparabile, care nu afectează numai anumite porțiuni ale globului, ci pe toată lumea. În acest scop, la congresul de la Paris din 2015, aproape toate statele lumii s-au angajat să ia măsurile necesare ca până în 2050 să oprească încălzirea globală la 1.5° C.  

Scopul final, acela de a ajunge la 0 emisii de CO2 până în 2050, implică neutralizarea emisiilor (producția de dioxid de carbon egală cu cantitatea de CO2 transformată).

În acest sens, în 2005 se lansează sistemul de comercializare a cotelor de emisii (ETS) – fiecare producător de CO2  plătește o taxă pentru fiecare tona pe care o emite. 

Trendul Greenwashing 

În acest sens, multe dintre companii au declarat 0 emisii, numai că, în urma unor studii mai atente, plaja de multinaționale analizate care s-au autointitulat eco-friendly au omis detalii importante din calculul lor. Acestea se refereau la emisiile din sectorul de muncă adiacent lor, “cum ar fi emisiile implicate în lanțurile de aprovizionare, care sunt și de 11 ori mai mari decât cele operaționale”, conform New York Times.

Astfel, toate companiile care dau declarații că au 0 emisii, dar nu le includ pe cele adiacente, poartă numele de greenwashing. 

Pe lângă cerințele noi la care companiile trebuie să să supună, un aspect important devine clientul din ce în ce mai conștient de schimbările climatice și un nou tip de prospect- cel care ia în considerare politica ecologică a companiei înainte să îi devină client. 

Românii devin și ei “eco-conscious”, arată o cercetare de piață Reveal Marketing Research din 2022: “ 55% dintre aceştia [românii care au răspuns] sunt îngrijoraţi de efectele negative ale emisiilor de carbon, 61% de volumul de materiale nereciclabile utilizate, iar 69% de eliminarea deşeurilor din construcţii în locuri neadecvate”. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Cel mai mare producător de emisii de CO2 – transportul local 

Cu un total global de 39 de Gigatone de emisii de CO2, conform unui studiu făcut în 2022, emisiile de pe teritoriile statelor UE sunt cauzate, în cea mai mare măsură, de transportul local, iar celelalte se află la o distanță considerabilă.

Spre deosebire de alte state, cum ar fi India, a cărei producție de energie se bazează foarte mult pe folosirea de cărbune, media care se deduce adunând producția statelor UE indică că problema cea mai mare se află la nivelul transportului rutier.

În cazul în care ești un manager care are sub supravegherea sa o flotă mai mare sau mai mică de mașini ai o responsabilitate considerabilă față de stat și de societate. 

În primul rând, obligațiile la care se angajează guvernul României în legătură cu îndeplinirea targetului  pentru anul 2030 se materializează în standarde mai înalte pentru producția de emisii.

De exemplu, recent “ au revizuit obiectivele de emisii pentru mașini și camionete pentru 2030”, ceea ce presupune reguli mai stricte și cheltuieli mai mari pentru deținătorii de mașini. 

În al doilea rând, pentru a păstra publicul interesat de probleme de mediu aproape, ca și companie, trebuie să fii apt să faci prognoze legate de cerințele acestora.

Este foarte posibil ca, examinarea la care sunt supuse acum numai multinaționalele, să devină o realitate pentru orice companie/ afacere. 

Pe lângă aceste motive, este cu adevărat important să devenim cu toții mai conștienți de amprenta noastră, de poluarea pe care o provocăm, dar și de modalitățile în care putem să scădem aceste efecte. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Soluții durabile legate de consumul de carburant fosil 

În primul rând, trebuie să luăm în considerare trecerea pe curent electric ca sursă de energie durabilă. În economia actuală, acest lucru devine din ce în ce mai tentant, din cauza creșterilor permanente la carburant. 

Alte soluții au în vedere monitorizarea atentă a emisiilor de CO2, care includ alegerea de mașini cu coeficient mic emitere CO2, consumul controlat, eficientizarea folosirii de vehicule. 

  1. Consumul controlat

În cazul în care ai subordonate mai multe mașini, oricât de eficiente ar fi din punct de vedere al emiterii de Co2, există foarte multe posibilități de pierdere a controlului asupra consumurilor reale. 

Pe lângă costurile mari cu care vine o lipsă a controlului flotei, se adaugă lipsa unei evidențe clare, care poate facilita descoperirea unor motive pentru care se pierde carburant. 

  1. Eficientizarea traseelor

O flotă de mașini este o provocare mare. De aceea, în cazul unei comunicări câtuși de puțin defectuoasă, se pot creea probleme care costă timp, bani și emisii. Pentru o bună funcționare a flotei, este necesară o relaționare desăvârșită între șoferi și între șoferi și manageri de flotă. 

 Un mod negativ în care îți poți gestiona flota este să creezi drumuri pe o distanță mai mare decât este cazul. Aceste lucruri nu sunt complet evitabile însă, cu timpul, dacă flota ta nu lucrează eficient și mașinile nu sunt folosite cu scopul de a elimina distanțele, se crează pierderi mari pentru companie și, practic, pentru mediu. 

  1. Monitorizarea consumului făcut în scop de business

Pentru afacerile conștiente de amprenta lor de carbon devine esențial să cunoască cu exactitate consumul făcut în scopul desfășurării activității. Dacă te regăsești în poziția în care ai impresia că flota ta face mult prea mult consum și este dăunătoare mediului, nu strică să devii mai atent la diferența dintre folosirea mașinii în scop profesional sau personal.

Implementarea soluțiilor ecologice

Eforturile pe care o companie trebuie să le facă ca să se racordeze la realitatea actuală, să devină responsabilă în legătură cu mediul și să acapereze atenția prospecților cu grija pentru planetă sunt unele susținute și de durată. 

Însă tehnologia din ziua de astăzi poate veni în ajutorul tău. În momentul de față există soluții implementate digital, care concurează pentru a-ți oferi cel mai înalt nivel de control asupra consumului de carburant. 

  Majoritatea au în vedere monitorizarea prin GPS.

Monitorizarea prin GPS 

Această soluție se bazează pe instalarea de GPS, dar secretul stă în folosirea în mod cât mai utilă a acestui sistem. 

Acest lucru presupune integrarea într-o platformă, care să ofere acces la o bază de date concretă, hărți precise cu poziția exactă a mașinilor din flotă, dar și notificări la alegere.

Bazele de date te ajută la ținerea unei evidențe și crearea de rapoarte. În același timp, la alegere, beneficiarii pot alege opțiuni care să sorteze traseele și să le diferențieze pe cele în scop de serviciu și cele în scop personal. Bazele de date astfel sortate ajută la identificarea problemelor care provoacă pierderile de consum. 

Folosirea hărților și a monitorizării în timp real elimină problemele cauzate de comunicările deficitare și eficientizează atât consumul, cât și timpul. 

Cum te ajută, mai exact, un sistem de monitorizare prin GPS să reduci emisiile de CO2?

  1. Reducerea consumului de carburanți

Luarea deciziilor în timp real îți va permite să eviți drumurile inutile, sarcinile în așteptare atunci când există agenți liberi și multe alte situații imprevizibile ce înseamnă, în primul rând, un consum mare de carburant. În plus, prin monitorizarea stilului de condus al șoferilor – tot ce înseamnă viteză, tendință de frânare și alte obiceiuri – se va eficientiza folosirea combustibilului și se vor evita alte costuri suplimentare.   

Scăzând numărul kilometrilor parcurși, vei reduce, pe lângă consumul de carburant, și emisiile de CO2, contribuind astfel la protecția mediului și crescând totodată imaginea brandului. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

  1. Optimizarea rutelor

Imaginează-ți câtă risipă de combustibil face un singur șofer atunci când trebuie să se întoarcă din drum, să refacă traseul sau să se învârtă în cercuri, poate chiar și de mai multe ori în aceeași zi. Folosindu-te de informațiile oferite de un sistem de monitorizare prin GPS, poți elimina astfel de scenarii, reducând consumul de combustibil. Economisești astfel, atât resurse valoroase și costisitoare, cât și timp.

  1. Îmbunătățirea stilului de condus

Depășirea limitei de viteză, accelerarea neadecvată și alte astfel de tendințe în fața volanului cresc riscul de accidentare și nivelul de consum al combustibilului. Pe termen lung, acest lucru se traduce în pierderi materiale și în daune majore aduse imaginii companiei și al nivelului de încredere acordat de către clienții potențiali și existenți. Monitorizarea stilului de condus al șoferilor și corectarea acestuia previne astfel de scenarii. 

Toate tipurile de flotă pot beneficia de pe urma unui sistem de monitorizare prin GPS, indiferent de număr sau de raza de acoperire necesară. În plus, acesta se poate adapta unor vehicule de dimensiuni variate – de la cele standard la camioane – și poate răspunde nevoilor unor industrii și activități diverse. 

Dacă ești preocupat atât de mediu, cât și de cheltuielile companiei tale – poți apela la o soluție pentru amândouă și poți începe într-un timp foarte scurt să reduci emisiile și să economisești combustibil. 

Află mai multe despre cum te poate ajuta un sistem de monitorizare prin GPS, în acest articol.Te așteaptă de asemenea informații relevante despre gestionarea eficientă a carburanților, aici.