Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

De ce este calcularea consumului de combustibil secretul gestionării eficiente a flotei?

În primul rând, calcularea consumului de combustibil răspunde unor preocupări pe care le întâmpini și tu în activitatea ta de manager de flotă – nevoia de a evita cheltuielile și riscul de orice fel și nevoia de a crește profitul.

Cel mai mare risc în gestionarea flotelor

Orice activitate de antreprenoriat sau orice afacere clădită pe propria spinare poate fi atât cea mai satisfăcătoare întreprindere cât și, cel mai probabil, cel mai de anvergură risc pe care ni-l putem asuma. Cu atât mai mult în industrii și domenii a căror activitate se bazează pe folosirea materiilor prime, al căror preț este cel mai expus oscilațiilor economice.

Mai mult, având în vedere schimbările majore pe care le aduce conflictul ruso-ucrainean pe piața globală de combustibil, prețurile se află pe un trend ascendent fără precedent în ultimii ani

Iar cum două treimi din exporturile de combustibil depind de deschiderea la mare, Uniunea Europeană va fi nevoită să înlocuiască aproximativ 238 de milioane de litri de combustibil, afirmă analistul Tamas Varga pentru Reuters – acesta fiind doar unul dintre motivele pentru care barilul de petrol s-a menținut anul acesta la cote la superlativ. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Evitarea cheltuielilor ridicate și creșterea profitului

În cazul flotelor auto, ai simțit probabil amenințarea adusă la adresa bunăstării afacerii tale, de sumele mari cheltuite pe carburanți. În fond, acestea reprezintă probabil cea mai mare „scurgere” de fonduri din bugetul tău, care, în lipsa unei gestionări stricte, poate duce la pierderi majore și la o cifră de afaceri care stagnează sau chiar continuă să scadă. 

În ciuda inflației și a situației economice precare, o gestionare a combustibilului îți poate reduce cheltuielile cu 30%, iar acest lucru este doar un început – eficientizarea operațiunilor flotei fiind un efect firesc al managementului carburanților și aducând la rândul ei, un impact major asupra bugetului flotei și asupra eficienței echipei.

Însă o inflație a prețurilor înseamnă nu doar o creștere a cheltuielilor, ci și o scădere a cererilor pieții, consumatorii devenind mult mai prudenți în deciziile de cumpărare. Astfel, o gestionare eficientă a bugetului și economisirea resurselor poate însemna, în anii ce urmează, factorul decisiv în longevitatea companiei și în nivelul acesteia de competitivitate.

Iar gestionarea resurselor flotei gravitează în jurul carburanților – o cheltuială imprevizibilă și greu de controlat, însă nu lipsită de soluții.

Pe lângă aceste două motive fundamentale – evitarea riscurilor și a cheltuielilor ridicate – este important de avut în vedere faptul că:

 1. Calcularea consumului de carburanți este esențială în gestionarea combustibilului și reducerea costurilor

Calculând în mod regulat consumul de combustibil, îți vei crea o viziune de ansamblu asupra tendințelor de consum și implicit, a tendințelor de risipire a carburanților. Vei putea, de asemenea, estima mai exact un buget care să acopere nevoile flotelor și vei ști chiar unde să limitezi sau să monitorizezi cu strictețe fondurile pentru a evita cheltuielile inutile.

Astfel, calcularea consumului de carburanți este primul pas în gestionarea flotei, mai exact, în:

 • Estimarea bugetului flotei;
 • Analizarea tendințelor de consum a șoferilor;
 • Identificarea cauzelor risipei de combustibil;
 • Realizarea unui plan de scădere a cheltuielilor cu combustibilul;
 • Crearea unui regulament intern pentru șoferi cu privire la comportamentul în trafic și la întreținerea condiției vehiculelor;

Odată implementată o metodă de calcul a consumului de combustibil realizată în mod constant, gestionarea flotei va fi un proces mult mai intuitiv, iar organizarea activităților astfel încât să se realizeze o economie cât mai mare a resurselor – mult mai facilă. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Analizarea modului de utilizare al carburanților

Este esențial să ai mereu în vedere modul în care combustibilul este folosit. Spre exemplu, un motiv principal de risipă o constituie folosirea acestuia în interes personal. 

Prin calcularea kilometrilor parcurși și a combustibilului folosit în interes personal, previi cheltuielile inutile și menții o organizare internă adecvată, în ceea ce privește activitatea flotei. Poți seta în acest sens un regulament intern care să prevadă în ce condiții pot fi folosite vehiculele, în funcție de interval sau alte criterii. 

Acesta este doar unul din modurile în care o calculare și o gestionare a consumului de combustibil te poate ajuta în managementul flotei, variabilele fiind multe și soluțiile variate.

 1. Gestionarea eficientă este direct proporțională cu profitul

Ce înseamnă o gestionare eficientă?

Înseamnă o monitorizare constantă a activităților flotei, a comportamentului la volan, a condiției vehiculelor, a rutelor parcurse și, mai ales, a stării rezervorului de combustibil. 

Însă pasul de bază constă în calcularea consumului de combustibil. Odată calculat, poți avea o viziune de ansamblu asupra celorlalte criterii și poți determina cu o mai mare exactitate care este cauza majoră a risipei de combustibil. 

Beneficiile calculării consumului de combustibil

 • Un bun control asupra bugetului flotei

Menținerea unei evidențe a volumului de combustibil folosit de către șoferii tăi va însemna să ai o idee mai clară despre necesitățile reale ale flotei și vei putea realiza o estimare mai bună a bugetului și chiar evita cheltuieli nejustificate. O depășire a estimărilor va putea fi analizată și responsabilul tras la răspundere, după caz. În plus, analizarea consumului în exces te va ajuta să tragi concluzii folositoare în coordonarea activităților din teren. 

 • Buna gestionare a combustibilului

Să știi cât combustibil se consumă, de către cine și în ce scop este unul dintre cele mai importante aspecte ale managementului flotei, iar monitorizarea și calcularea consumului este cea mai sigură cale de a obține date cât mai exacte și de a realiza rapoarte de activitate cât mai relevante. 

 • Reducerea cheltuielilor cu carburanții

Setarea unor limite în urma analizării întrebuințării combustibilului va conduce în timp la o economisire considerabilă a carburanților și la responsabilizarea șoferilor – aceștia fiind nevoiți să justifice consumul excesiv. În plus, știind ce anume necesită mai mult sau mai puțin consum, vei reuși să preîntâmpini sau chiar să elimini unele cheltuieli.

 • Înțelegerea tendințelor de consum a șoferilor

Împreună cu rapoartele despre condiția vehiculelor și despre statusul activităților și al rutelor, calcularea consumului te va ajuta să înțelegi unde are loc risipirea combustibilului- atât în trafic, prin tendințele greșite ale șoferilor la volan (viteza în exces, staționarea cu motorul pornit), cât și prin neglijarea condiției mașinii și a rezervorului de combustibil.

 • Gestionarea eficientă a flotei este imposibilă fără monitorizarea consumului 

Un bun mod de a gestiona consumul de combustibil și activitatea echipelor din teren este printr-un sistem de management al flotelor pe bază de GPS. Acesta funcționează prin intermediul unor dispozitive instalate direct pe vehicule și transmit informații despre starea vehiculului, a motorului, despre locație, viteză și multe alte aspecte. 

Adoptând un astfel de sistem, vei ști, în primul și în primul rând, care este condiția rezervorului de combustibil. Pornind de la modul de întrebuințare al acestuia și de la analizarea tendințelor la volan, vei putea pune în perspectivă modul în care sunt irosiți carburanții și cum se pot remedia cauzele. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Mai mult, pe lângă folosirea datelor trimise de dispozitivele GPS cu privire la condiția vehiculului, a rutelor și a greșelilor de la volan pentru stabilirea regulilor interne de condus, vei putea să:

 • Știi în orice moment unde îți sunt șoferii;
 • Oferi clienților estimări cât mai exacte în ceea ce privește serviciile prestate;
 • Știi mereu starea vehiculelor și disponibilitatea acestora;
 • Afli imediat ce șofer se află în apropierea unui punct de interes;
 • Ai acces la arhive de informații automatizate;
 • Ai o evidență a întâlnirilor cu clienții și a sarcinilor aferente.

Având o bază de date centralizată și posibilitatea de a converti informațiile în rapoarte diverse, nu vei pierde niciodată din vedere starea flotei, stadiul sarcinilor și condiția vehiculelor. În plus, procesarea datelor în timp real înseamnă o coordonare actualizată la nevoile momentului. Astfel, drumurile inutile pot fi evitate, iar rutele pot fi optimizate în timp real. 

Descoperă, mai pe larg, ce înseamnă un sistem de monitorizare prin GPS în acest articol

Cum calculez, propriu-zis, consumul?

Poți folosi calculatorul special creat de către noi pentru acest lucru, disponibil aici:

Mai poți calcula manual, folosind formule speciale de calcul despre care poți afla mai multe în viitoarele articole pe care le-am pregătit pentru tine.

Dacă vrei însă o soluție care să monitorizeze constant consumul și care să realizeze calcule automatizate, în timp real – atunci, un sistem de monitorizare prin GPS este ideal pentru afacerea ta.