Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

Cum să îți reduci costurile cu Flota?

Este din ce în ce mai dificil să ții sub control costurile cu flota auto. Oricum ar fi, în general, o flotă auto are costuri mari lunare, pe lângă cele de achiziție.

Cu atât mai mult în ultima perioadă, când prețul la pompă a crescut, sigur te-ai gândit ce și cum să faci pentru a-ți reduce costurile. 

Costurile cu flota au un impact enorm asupra afacerii tale și pot face diferența între o afacere profitabilă și de succes și una care nu a depășit cu brio obstacolele ce au apărut de-a lungul timpului. 

Însă pentru asta ești aici, citind acest articol, pentru a afla cum să-ți reduci costurile cu flota auto. 

Poate că nu ai știut către ce să te axezi, poate că nu ai știut la cine să apelezi sau ce metodă să aplici, astfel încât să nu simți atât de tare creșterea prețurilor și să ai în continuare o afacere profitabilă.

Din fericire, există metode automatizate prin care Managerul poate măsura eficiența operațiunilor, astfel încât să poată lua decizii bune și educate.

Probabil te gândești că este destul de complex și greu de aplicat o soluție. Ai dreptate, parțial. 

Într-adevăr, totul este destul de complex, dar atât de simplu, cu ajutorul unui Sistem de Management al Flotei pe bază de tehnologie GPS.

În cele din urmă, monitorizarea constantă este singura ce poate asigura o organizare propice și un bun control al consumului de combustibil. 

Cum se realizează monitorizarea vehiculelor? 

Printr-un sistem de management al flotei ce are la bază o tehnologie de localizare auto – întâlnită cel mai adesea sub forma dispozitivelor de monitorizare prin GPS.

Ce înseamnă un sistem de monitorizare auto 

Un sistem de monitorizare auto înseamnă, în cele mai multe cazuri, un sistem pe bază de tehnologie GPS.

Acesta este recomandat în special managerilor de flotă, fiindcă o astfel de tehnologie este folosită pentru un mai bun control al activităților echipelor din teren și, implicit, și al consumului de resurse, precum combustibilul – motivul principal al cheltuielilor flotei. 

Ce îți oferă un sistem de monitorizare prin GPS?

 1. Optimizarea rutelor, prin: 
 • Reducerea consumului de carburanți și scăderea costurilor, în cel mai responsabil mod 

Cu un total global de 39 de Gigatone de emisii de CO2, conform unui studiu făcut în 2022, emisiile de pe teritoriile statelor UE sunt cauzate, în cea mai mare măsură, de transportul local, iar celelalte se află la o distanță considerabilă.

Pe lângă folosirea individuală a vehiculelor, afacerile cu flote se numără printre principalele cauze ale emisiilor ridicate de carbon. 

În cazul în care ești un manager care are sub supravegherea sa o flotă mai mare sau mai mică de mașini ai o responsabilitate considerabilă față de stat și de societate.

Iar luarea unor măsuri pentru reducerea emisiilor va avea efecte pozitive atât asupra mediului, cât și asupra comunităților pe care le putem într-o anumită măsură influența să adopte la rândul lor, un model de business cât mai etic. 

Mai mult, reducerea emisiilor traducându-se, în primul rând, în reducerea consumului de carburanți, afacerea ta are doar de câștigat. 

 • Urmărirea în timp real pe hartă 

Dispozitivele GPS instalate pe vehicule transmit în permanență informații accesibile coordonatorilor. Acestea:

 • Localizează și identifică vehiculul și șoferul în timp real;
 • Actualizează traseul în timp real; 
 • Asigură comunicarea ideală, astfel încât, tu vei economisi timpul irosit în planificari ulterioare și vei avea flexibilitate în schimbările de rute sau de sarcini.
 • Identificarea tipului de rută și a șoferilor/km parcurși

Planificarea unui regulament intern pentru delimitarea rutelor în scop business vs în scop personal este esențială și poate fi foarte accesibilă prin intermediul unui sistem de monitorizare prin GPS, prin:

 • declararea rutelor personale; acest lucru se poate face cu ajutorul unui buton „ON/OFF” ce va fi montat pe bordul autoturismului și care va fi integrat în sistemul de monitorizare a vehiculului; 
 • folosirea unei aplicații mobile ce comunică cu dispozitivele GPS, prin intermediul cărora șoferii își vor putea declara kilometrii parcurși în scop personal;

Această delimitare va eficientiza procesul de stabilire și de monitorizare a rutelor, atât în ceea ce privește organizarea activităților, cât și gestionarea consumului. Printre altele, aceasta va:

 • Delimita timpul folosit în scop personal de cel folosit în scop business; 
 • Ține evidența turelor șoferilor;
 • Contribui la gestionarea costurilor cauzate de kilometri parcurși în scop personal. 

Cu alte cuvinte, vei reduce costurile cu flota și vei îmbunătăți controlul asupra activităților angajaților din teren.

 1. Rapoarte complexe de activitate    

Unul dintre avantajele majore ale unui sistem de monitorizare prin GPS este accesul la o serie variată de rapoarte, bazate pe colectarea și procesarea datelor în timp real.

Prin intermediul acestora, poți coordona mult mai ușor și eficient flota, îmbunătățind totodată nivelul de responsabilitate al angajaților.

Aceștia vor trebui să răspundă pentru timpii de staționare în exces, pentru comportamentul neadecvat din trafic și pentru sarcinile neîndeplinite la timp. 

În plus, prin rapoartele de analizare a consumului se pot realiza estimări de buget cât mai precise și se pot lua măsuri pentru eliminarea cauzelor consumului în exces.

Printre altele, cele mai folositoare rapoarte pe care un sistem de monitorizare prin GPS le oferă în acest scop, sunt:

 •  Foaia de Parcurs

Cu ajutorul unei foi de parcurs automatizate vei ști când sunt depășite vitezele, intervalele orare de utilizare a mașinii, limitele pentru staționări, zonele în care este permisă utilizarea mașinii, inclusiv consumul de carburant- oferindu-ți un raport precis și foarte detaliat.

Toate acestea pot fi setate pentru fiecare vehicul în parte sau pentru un grup de vehicule, ales de tine. Tot Foaia de Parcurs îți arată și raportul dintre consum în staționare și consum în mișcare.

 •  Sumar Flotă

În cazul în care vrei să vezi un raport de activitate al flotei, ai opțiunea de Sumar Flotă. Astfel, poți analiza pe o perioadă aleasă de tine, kilometri parcurși, timpii de staționare cu motorul pornit/oprit, consumul de carburanți, etc.

Mai mult decât atât, poți crea un raport personalizat, astfel încât să îți aduni informațiile de care ai nevoie și pe care ți le dorești. 

 •  Consum Carburant

Prin dispozitivele instalate pe mașini, știi mereu care este condiția acestora și a rezervorului de combustibil. Analizarea tendințelor în ceea ce privește irosirea carburanților va rezulta într-un timp scurt în prevenirea unor cheltuieli mari și repetitive.

 1. Tehnologie performantă de citire și interpretare a datelor

Monitorizarea vehiculelor în timp real, a condiției acestora și a datelor de consum și, mai apoi, centralizarea informațiilor în rapoarte complexe necesită un echipament adecvat, cu toate funcțiile necesare.
Printre cele mai bune astfel de echipamente, incorporate în sistemele de monitorizare, se numără echipamentele telematice ce au la bază un cititor CAN BUS. 

Acestea transmit informații direct din bordul mașinii, informații importante despre starea vehiculului, precum:

 • Localizarea pe hartă;
 • Citirea consumului de carburant;
 • Date despre turație;
 • Utilizarea frânei, a ambreiajului sau a pilotului automat.

Astfel de echipamente stau la baza procesului de monitorizare, iar rezultatele obținute cu flota depind de buna funcționare a acestora. Astfel, alegerea unui sistem de monitorizare eficient este esențială pentru a atinge țelurile dorite în ceea ce privește reducerea cheltuielilor.

Poți afla mai multe despre cum funcționează un astfel de sistem și despre cum să îl alegi, aici.