Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

Cum să fii sigur că nu mai irosești combustibil [calculator de consum gratuit inclus]

Cel mai mare risc în gestionarea flotelor

Orice activitate de antreprenoriat sau orice afacere clădită pe propria spinare poate fi atât cea mai satisfăcătoare întreprindere cât și cel mai de anvergură risc pe care ni-l putem asuma.

Cu atât mai mult în industrii și domenii a căror activitate se bazează pe folosirea materiilor prime, a căror preț este cel mai expus oscilațiilor economice.

Având în vedere schimbările majore pe care le aduce conflictul ruso-ucrainean pe piața globală de combustibil, prețurile se află pe un trend ascendent fără precedent în ultimii ani. 

Cum două treimi din exporturile de combustibil depind de deschiderea la mare, Uniunea Europeană va fi nevoită să înlocuiască aproximativ 238 de milioane de litri de combustibil, afirmă analistul Tamas Varga pentru Reuters.

Iar barilul de petrol a atins pragul de $124.10, cel mai înalt din luna Martie.

În cazul flotelor auto, ai simțit probabil amenințarea adusă la adresa bunăstării afacerii tale, de sumele mari cheltuite pe carburanți.

În fond, acestea reprezintă probabil cea mai mare „scurgere” de fonduri din bugetul tău, care, în lipsa unei gestionări stricte, poate duce la pierderi majore și la o cifră de afaceri care stagnează sau chiar continuă să scadă. 

În plus, o inflație a prețurilor înseamnă nu doar o creștere a cheltuielilor, cât și o scădere a cererilor pieții, consumatorii devenind mult mai prudenți în deciziile de cumpărare.

Astfel, o gestionare eficientă a bugetului și economisirea resurselor poate însemna, în anii ce urmează, factorul decisiv în longevitatea companiei și în nivelul acesteia de competitivitate.

Ce înseamnă o gestionare eficientă? 

Înseamnă o monitorizare constantă a activităților flotei, a comportamentului la volan, a condiției vehiculelor, a rutelor parcurse și, mai ales, a stării rezervorului de combustibil. 

Însă, pasul de bază constă în calcularea consumului de combustibil. Odată calculat, poți avea o viziune de ansamblu asupra celorlalte criterii și poți determina cu o mai mare exactitate care este cauza majoră a risipei de combustibil. 

Cum calculezi consumul de combustibil

În primul rând, poți folosi un calculator de consum, pe care ți-l vom pune la dispoziție în cele ce urmează.

Parcurge, însă, următoarele informații pentru a înțelege cum se realizează și ce înseamnă să calculezi consumul.

Există două etape esențiale în calcularea combustibilului – stabilirea mediului de condus și aplicarea formulei de calcul. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Mediul de condus

Consumul de carburanți se calculează raportat la o distanță de 100 de kilometri. 

În vederea unei precizii cât mai mari, este important să distingi mediile în care mașina a circulat. Astfel, este important să ai în vedere cinci tipuri de medii (conform WLPT): 

 • Mediul urban – viteza redusă, de maxim 55 km/h;
 • Mediul de provincie – viteză medie, de maxim 80 km/h;
 • Mediul rural – viteză mare, de maxim 90 km/h;
 • Autostrăzile – viteză foarte mare, de maxim 130 km/h;
 • Mediul mixt – unde viteza variază. 

Pe lângă variațiile cauzate de mediu, stilul de condus și modelul mașinii vor influența, într-o mare măsură, consumul de combustibil.  Pentru o mai bună înțelegere a consumului de combustibil în funcție de model, dar și în funcție de alți parametri, aruncă o privire la acest ghid.

Formule 

Variația 1

Majoritatea vehiculelor arată consumul mediu de combustibil în timp real. Dacă o mașină nu este însă dotată cu un astfel de senzor, calculul se poate face într-un mod simplu, pornind de la doi indicatori – kilometrajul de la ultima realimentare (prin folosirea unui contor de kilometri, ce poate fi resetat la zero) și cantitatea de benzină umplută (în litri). 

Formula finală va fi:

NUMĂRUL DE LITRI UMPLUȚI / KILOMETRAJ x 100

Sau:

L / K = X * 100

Dacă distanța parcursă este de 840 de kilometri, iar volumul de benzină umplut este de 65 de litri, atunci:

65l / 840km = 0.0773 x 100 = 7,73 l la 100 km

Variația 2 

O altă combinație posibilă:

NUMĂRUL DE LITRI UMPLUȚI x 100 / KILOMETRAJ

Sau:

L x 100 / K

Și, folosind aceleași valori:

65l  x 100 / 840km = 6500 / 840 = 7,73

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Cum poți monitoriza constant consumul de combustibil?

Un bun mod de a gestiona consumul de combustibil și activitatea echipelor din teren este printr-un sistem de management al flotelor pe bază de GPS. Acesta funcționează prin intermediul unor dispozitive instalate direct pe vehicule și transmit informații despre starea vehiculului, a motorului, despre locație, viteză și multe alte aspecte. 

Adoptând un astfel de sistem, vei ști, în primul și în primul rând, care este condiția rezervorului de combustibil. Pornind de la modul de întrebuințare al acestuia și de la analizarea tendințelor la volan, vei putea pune în perspectivă modul în care sunt irosiți carburanții și cum se pot remedia cauzele. 

În plus, pe lângă folosirea datelor trimise de dispozitivele GPS cu privire la condiția vehiculului, a rutelor și a greșelilor de la volan pentru stabilirea regulilor interne de condus, vei putea să:

 • Știi în orice moment unde îți sunt șoferii;
 • Oferi clienților estimări cât mai exacte în ceea ce privește serviciile prestate;
 • Știi mereu starea vehiculelor și disponibilitatea acestora;
 • Afli imediat ce șofer se află în apropierea unui punct de interes;
 • Ai acces la arhive de informații automatizate;
 • Ai o evidență a întâlnirilor cu clienții și a sarcinilor aferente.

Având o bază de date centralizată și posibilitatea de a converti informațiile în rapoarte diverse, nu vei pierde niciodată din vedere starea flotei, stadiul sarcinilor și condiția vehiculelor. În plus, procesarea datelor în timp real înseamnă o coordonare actualizată la nevoile momentului. Astfel, drumurile inutile pot fi evitate, iar rutele pot fi optimizate în timp real. 

Descoperă, mai pe larg, ce înseamnă un sistem de monitorizare prin GPS în acest articol

Cum găsesc sistemul de monitorizare potrivit pentru afacerea mea?

Ai nevoie de un sistem ce se adaptează oricărui tip de flotă, cu o arie largă de acoperire și pe cât posibil, cu rezultate dovedite. Poți începe explorarea opțiunilor chiar acum, cu Nexus GPS Tracking.

În mai bine de 15 ani de activitate, Nexus GPS Tracking a reușit să ofere soluții optime de management al flotei și să mențină relații de lungă durată cu mai bine de 2000 de clienți, printre care: 

Pe lângă eficiența în gestionarea combustibilului, Nexus GPS Tracking este ușor de implementat și adaptat tuturor operațiunilor flotei și poate reduce cheltuielile operaționale și crește productivitatea echipei tale. Testează-l și convinge-te singur aici.  

Ce va însemna implementarea unui astfel de sistem pentru afacerea ta?

Va însemna eficientizarea tuturor operațiunilor și o economisire considerabilă și constantă a resurselor prețioase precum carburanții.

În ce fel?

 1. Optimizând rutele

Imaginează-ți câtă risipă de combustibil face un singur șofer atunci când trebuie să se întoarcă din drum, să refacă traseul sau să se învârtă în cercuri, poate chiar și de mai multe ori în aceeași zi.

Folosindu-te de informațiile oferite de un sistem de monitorizare prin GPS, poți elimina astfel de scenarii, reducând consumul de combustibil. Economisești astfel, atât resurse valoroase și costisitoare, cât și timp.

 1. Eficientizând delegarea sarcinilor

Cine este disponibil pentru a umple golurile din program? Află ce șofer este liber și în cea mai avantajoasă poziție pentru a acoperi nevoile apărute de-a lungul activităților.

Mai mult, vezi în timp real toți șoferii liberi pentru a delega noi sarcini și a evita pierderea combustibilului în scopuri personale.

 1. Reducând timpul irosit 

Am auzit sloganul „Timpul înseamnă bani”  de atâtea ori că ne-am săturat. Și totuși, este cât se poate de adevărat.

Modul principal prin care poți combate costurile ridicate este fructificarea la maximum a timpului. Iar prin monitorizarea constantă a vehiculelor, flota va fi mereu în mișcare. Și profitul la fel – în pas alert către tine.

Prin analizarea rapoartelor în ceea ce privește timpul mort și cauzele sale, îi vei găsi o întrebuințare și vei îmbunătăți coordonarea programului.

 1. Îmbunătățind comunicarea

Dacă vrei să comunici șoferilor actualizări ale rutelor, orarelor sau sarcinilor în timp real – un sistem de monitorizare prin GPS este soluția ideală.

Acompaniat de software-ul potrivit, toate datele vor fi stocate, procesate și interpretate în timp real, astfel încât tu să fii gata de a coordona și de a delega în orice moment.

Vei economisi timp și resurse prin evitarea drumurilor inutile și a timpilor morți. 

 1. Reducând costurile de întreținere și operaționale

Cum îți dai seama când o mașină are nevoie de intervenții? Dar când nu sunt respectate normele de întreținere?

Cu un sistem de monitorizare prin GPS, ești atenționat atunci când un vehicul se apropie de un termen limită în ceea ce privește necesități precum reînnoirea rovinietei sau alte cheltuieli a căror amânare se poate solda cu taxe în plus.

Mai mult, dacă șoferii folosesc neregulamentar mașina sau în mod agresiv, poți fi de asemenea alertat, pentru a fi mereu la curent cu condiția permanentă a vehiculelor din flotă. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

 1. Îmbunătățind stilul de condus și reducând riscurile de accidente

Depășirea limitei de viteză, accelerarea neadecvată și alte astfel de tendințe în fața volanului cresc riscul de accidentare și nivelul de consum al combustibilului.

Pe termen lung, acest lucru se traduce în pierderi materiale și în daune majore aduse imaginii companiei și al nivelului de încredere acordat de către clienții potențiali și existenți. Monitorizarea stilului de condus al șoferilor și corectarea acestuia previne astfel de scenarii. 

Astfel, pe lângă gestionarea în timp real a combustibilului, un sistem de monitorizare își poate aduce contribuția la îmbunătățirea tuturor operațiunilor și a bugetelor aferente.

Prin folosirea echipamentelor de citire și interpretare a consumului de combustibil, incluse într-un astfel de sistem, calcularea consumului de combustibil va fi mult mai exactă.

Calculator combustibil

Un calculator de combustibil nu este suficient pentru a obține un număr care să reflecte consumul real de combustibil.

Însă, împreună cu un sistem de monitorizare și având în vedere mediul de condus, poți obține numere cât mai exacte și poate fi o unealtă folositoare în înțelegerea cauzelor risipei de combustibil, pentru a fi apoi prevenite. 

Calculează aici gratuit consumul de combustibil al flotei tale, având în vedere parametrii prezentați. 

Apoi, încearcă Nexus GPS Tracking pentru a vedea în ce fel poți reduce numerele obținute cu o investiție minimă.

În cele din urmă, gestionarea combustibilului este un proces în care merită să investești, dacă reducerea cheltuielilor și creșterea cifrei de afaceri este o prioritate pentru tine.

Află mai multe despre cum poți evita risipirea resurselor aici.