Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

Cum poți economisi timp și bani cu un sistem de localizare auto

Prețurile tot cresc, iar timpul nu ne iartă nici el de fel. Indiferent de activitatea afacerii sau afacerilor tale, nevoia fundamentală pentru cele două resurse – timp și bani – este consecventă și își cere mereu drepturile. Aici intervine sistemul de localizare auto.

În cazul flotelor, această nevoie prinde două forme – nevoia de organizare și comunicare în timp real și nevoia de a controla consumul de carburanți. 

Fiind vorba de activități ce presupun o mare mobilitate și imprevizibilitate, monitorizarea constantă este singura ce poate asigura o organizare propice și un bun control al consumului de combustibil. 

Cum se realizează monitorizarea vehiculelor? 

Printr-un sistem de management al flotei ce are la bază o tehnologie de localizare auto – întâlnită cel mai adesea sub forma dispozitivelor de monitorizare prin GPS. Iar pentru a înțelege mai bine o astfel de tehnologie și cum te poate ajuta, acest articol te va purta prin următoarele informații:

 1. Ce înseamnă un sistem de localizare auto
 2. Componentele și modul de funcționare al unui sistem de monitorizare prin GPS
 3. Cum pot fi folosite sistemele GPS în afacerea ta
 4. Ce înseamnă un sistem GPS bun?
 5. Cum îl aleg?
 6. Cum poate fi implementat?
 7. Ce vei putea realiza imediat după implementare?
 8. Cum mă ajută sistemul GPS sa economisesc?
 9. Care este cea mai bună opțiune de software pe bază de GPS pentru afacerea ta?
 10. Câteva idei de luat cu tine 

1. Ce înseamnă un sistem de localizare auto

Un sistem de localizare auto înseamnă, în cele mai multe cazuri, un sistem pe bază de tehnologie GPS. Managerii de flotă adoptă o astfel de tehnologie pentru un mai bun control al activităților echipelor din teren și în mod aferent, și al consumului de resurse, precum combustibilul – motivul principal al risipei.  

Ce este, mai exact, un sistem pe bază de GPS?
 1. GPS – Global Positioning System – este un Sistem Global de Poziționare bazat pe o rețea de sateliți ce orbitează în jurul Pământului.
 1. Această rețea de sateliți sau rețea GNSS (Global Navigation Satellite System / Sistem Global de Navigare prin Sateliți) comunică cu dispozitivele GPS pentru a le transmite informații legate de locație, direcție, timp sau viteză. 
 1. Monitorizarea prin GPS se realizează prin intermediul unui dispozitiv instalat direct pe vehicul, pe un echipament sau pe o persoană. Astfel, se poate determina locația și înregistra mișcarea obiectului sau persoanei în cauză.

2. Componentele și modul de funcționare al unui sistem de monitorizare prin GPS 

 1. Dispozitivul GPS instalat pe vehicul transmite date precum locația, timpul sau viteza de deplasare a serverului principal.
 1. Serverul stochează și procesează informațiile primite și le face accesibile pe o interfață sau platformă ușor de manevrat. 
 1. Responsabilul de flotă sau de echipă din teren folosește platforma pentru a analiza sau configura informațiile disponibile.

Componentele unui dispozitiv GPS sunt: 

 • Receptorul GPS pentru localizare;
 • Un modem GPRS care transmite datele înregistrate de dispozitiv sistemului software;
 • Un conector CAN-BUS pentru citirea condiției vehiculului în timp real (nivelul și consumul de carburant, viteza motorului, etc);
 • O unitate centrală pentru colectarea și interpretarea adecvată a datelor;

3. Cum pot fi folosite sistemele GPS în afacerea ta

1. Organizare

Comunicarea în timp real între coordonatori și șoferi permite o adaptare continuă la noi informații și la schimbări neprevăzute, luarea celor mai bune decizii, cât și o viziune de ansamblu a tuturor operațiunilor. 

2. Siguranță 

Monitorizarea activității șoferilor la volan, în raport cu regulile prestabilite de condus și de asigurare a bunei funcționări a mașinii – aduce cu sine o respectare mai bună a regulilor din trafic și o scădere considerabilă a riscului de accidente. 

3. Consum combustibil 

Prin dispozitivele instalate pe mașini, știi mereu care este condiția acestora și a rezervorului de combustibil. Analizarea tendințelor în ceea ce privește irosirea carburanților va rezulta într-un timp scurt în prevenirea unor cheltuieli mari și repetitive.

4. Întreținere

Fiind mereu la curent cu starea vehiculului și având opțiunea de a seta alarme pentru a-ți aminti de plătirea taxelor și de alte necesități – vei evita cheltuielile suplimentare, amenzile, cât și orice problemă legată de funcționalitatea mașinilor flotei. 

5. Productivitate

Prin monitorizarea stilului de condus și prin identificarea șoferilor și ținerea evidenței în ceea ce privește activitatea acestora – vei reuși să îți responsabilizezi echipa, astfel încât sarcinile de lucru vor fi realizate atât în modul cel mai sigur, cât și în timpul cel mai scurt. 

6. Bază de date

Un software ce comunică cu dispozitivele GPS și cu serverul principal poate analiza și interpreta datele legate de activitatea flotei, făcându-le apoi disponibile pe o platformă accesibilă coordonatorilor. Pe baza acestora se pot realiza apoi rapoarte de activitate diverse. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

4. Ce înseamnă un sistem GPS bun?

Pe lângă funcții de bază, precum:

 • Determinarea și monitorizarea locației vehiculelor;
 • Verificarea distanței acestora în raport cu o adresă;
 • Primirea notificărilor atunci când mașinile se mișcă în afara orelor sau ariei stabilite. 

Este important ca un un sistem de monitorizare prin GPS să aibă:

 • Un hardware și un software ușor de folosit – multe sisteme de monitorizare prin GPS sunt realizate pentru un anumit gen de afacere sau de flotă, de cele mai multe ori de dimensiuni mari. Găsirea unui sistem potrivit este esențială.
 • Servicii de calitate pentru clienți – un sistem de suport și ghidare în implementarea și folosirea software-ului, precum și în soluționarea problemelor, este la fel de important precum calitatea și adaptabilitatea produsului în sine. 
 • Prețuri avantajoase și costuri transparente – în funcție de necesități, o selecție variată de planuri (lunare, anuale sau altele) îți poate oferi flexibilitate în luarea deciziilor și în schimbări ulterioare. Un alt aspect important în ceea ce privește cheltuielile îl constituie evitarea costurilor ascunse. Un sistem GPS bun, de la un brand de încredere, nu ar trebui, sub nicio formă, să aibă costuri nespecificate în ofertă, iar în acest scop, citirea cu atenție a termenilor și a condițiilor este stringent necesară. 

5. Cum îl aleg?

1. Costuri ascunse

După cum am menționat, transparența prețurilor este esențială în alegerea unui sistem de monitorizare prin GPS de încredere. Altfel, prețul final inițial sau adunat cu taxe recurente ascunse poate depăși cu mult așteptările și se poate dovedi a fi o risipă mare de bani. 

2. O interfață și un software ușor de manevrat

Accesibilitatea informațiilor și coordonarea lor eficientă depinde, într-o foarte mare măsură, de modul de operare al sistemului și de cât de adaptabil este unor activități variate, dar mai ales, cât de simplu de utilizat este pentru cei nefamiliarizați cu domeniul IT.

3. Un program actualizat, cu funcții relevante

O mare parte din tehnologia GPS prezentă pe piață nu este actualizată și nu mai răspunde unor nevoi din realitatea prezentă. Uită-te mereu după rata de actualizări realizate de sistemul GPS pentru a te asigura că acestea are loc măcar de 4 ori pe an. Mai asigură-te de relevanța și de accesibilitatea interfeței prin review-uri și, în mod direct, prin încercări gratuite.

6. Cum poate fi implementat?

1. Cum va arăta procesul de instalare?

Odată aleasă compania și produsul dorit, va trebui să comunici marca și modelul mașinilor sau al bunurilor pe care vrei să le monitorizezi pentru a asigura o configurare adecvată a software-ului. Cei mai mulți comercianți oferă opțiuni de instalare asistată sau instalare automată. Alege o companie felxibilă, care se poate mula pe programul tău, pentru o colaborare de lungă durată. 

2. De ce fel de training voi avea parte?  

Un training sau o inițiere în modul de funcționare al programului este esențial în asigurarea unei implementări ușoare și eficiente. De cele mai multe ori, vei avea opțiunea să parcurgi sesiuni de training live, cu un instructor, sau sub forma unor tutoriale video. Parcurgând, în mod asistat, toate materialele necesare înțelegerii funcționării programului, timpul de implementare, de adaptare și de familiarizare cu noul sistem de operare va fi redus considerabil. 

3. Voi avea mereu disponibil un sistem de suport pentru clienți?

Majoritatea companiilor ce oferă servicii de monitorizare printr-un sistem pe bază de GPS asigură ghidare constantă și soluționarea sau găsirea alternativelor în cazul defecțiunilor tehnice. Ai în vedere, atunci când urmărești să cumperi un astfel de produs, ca sistemul de suport să fie unul solid, centrat pe specialiști pricepuți atât în domeniul suportului oferit, cât și în a asculta cu atenție și în a a-și oferi ajutorul cu multă răbdare. 

7. Ce vei putea realiza imediat după implementare?

1. Vei preveni folosirea neadecvată a vehiculelor și furtul acestora  

În afară de monitorizarea condiției și locației vehiculelor, vei avea acces la date despre traseu pentru a te asigura că mașinile nu sunt folosite în scop personal, cât și pentru a putea identifica și găsi rapid un vehicul furat. Pe lângă interpretarea datelor trimise de dispozitivele GPS instalate pe mașini, vei putea fi notificat de alarme personalizate atunci când mașinile depășesc anumite arii prestabilite sau anumiți timpi de staționare. 

2. Vei identifica oricând șoferii și vehiculele

Cu un sistem de management al flotei pe bază de GPS, vei putea identifica cel mai apropiat vehicul de un punct de interes și vei economisi astfel timp și efectua livrări sau îndeplini sarcini mai rapid. Mai mult, întrucât software-ul realizează actualizări o dată la 30 de secunde (în cazul unui software bun), datele despre locația vehiculului vor fi foarte precise. 

Cu alte cuvinte, vei reduce timpul de reacție la problemele și sarcinile legate de clienți și vei lua cele mai bune decizii în organizare ce vor însemna, pe termen lung, o mare economisire de resurse. 

3. Vei îmbunătăți serviciile pentru clienți

Reducerea timpului de reacție și de management al situațiilor neprevăzute va rezulta în servicii livrate prompt și în consecință, în satisfacția garantată a clienților. În timp, numele companiei tale va fi asociat cu un standard înalt de calitate, atât din punct de vedere al produselor, cât și al serviciilor pentru clienți. 

4. Vei reduce consumul de carburanți

Cea mai mare problemă în ceea ce privește costurile activității unei flote este, fără doar și poate, consumul în exces al combustibilului. Optimizarea întrebuințării sale este astfel esențială și odată atinsă, diferențele de buget pot fi uriașe.

5. Vei crește siguranța la volan a șoferilor

Cu un sistem de monitorizare prin GPS, poți scădea riscul accidentelor prin:

 • Monitorizarea stilului de condus al șoferilor și identificarea comportamentului neadecvat la volan;
 • Stabilirea unui regulament intern în ceea ce privește condusul, în funcție de activitatea flotei;
 • Setarea unor notificări atunci când este depășită viteza sau alți parametri stabiliți în cadrul regulamentului;
6. Vei avea o viziune de ansamblu asupra operațiunilor flotei, putând să:
 • Știi în orice moment unde îți sunt șoferii;
 • Oferi clienților estimări cât mai exacte în ceea ce privește serviciile prestate;
 • Știi mereu starea vehiculelor și disponibilitatea acestora;
 • Afli imediat ce șofer se află în apropierea unui punct de interes;
 • Ai acces la arhive de informații automatizate;
 • Aduci dovezi atunci când un client nu se prezintă la o întâlnire stabilită;
 • Ai o evidență a întâlnirilor cu clienții și a sarcinilor aferente.
7. Vei reduce emisiile de carbon 

Scăzând numărul kilometrilor parcurși, vei reduce, pe lângă consumul de carburant, și emisiile de CO2, contribuind astfel la protecția mediului și crescând totodată imaginea brandului. 

8. Cum mă ajută sistemul GPS să economisesc?

Implementând un sistem de monitorizare potrivit afacerii tale, vei reuși să scapi de 3 griji fundamentale:

 • Costurile neprevăzute;
 • Accidentele rutiere;
 • Serviciile pentru clienți de proastă calitate.

Astfel, vei preveni atât cheltuielile inutile, cât mai ales, vei aduce un plus de profit prin optimizarea activității flotei în relație cu clienții. 

În ce fel vei concretiza acest demers?

1. Prin optimizarea rutelor

Imaginează-ți câtă risipă de combustibil face un singur șofer atunci când trebuie să se întoarcă din drum, să refacă traseul sau să se învârtă în cercuri, poate chiar și de mai multe ori în aceeași zi. Folosindu-te de informațiile oferite de un sistem de monitorizare prin GPS, poți elimina astfel de scenarii, reducând consumul de combustibil. Economisești astfel, atât resurse valoroase și costisitoare, cât și timp.

2. Prin optimizarea delegării sarcinilor

Cine este disponibil pentru a umple golurile din program? Află ce șofer este liber și în cea mai avantajoasă poziție pentru a acoperi nevoile apărute de-a lungul activităților. Mai mult, vezi în timp real toți șoferii liberi pentru a delega noi sarcini și a evita pierderea combustibilului în scopuri personale.

3. Prin reducerea timpului irosit

Am auzit sloganul „Timpul înseamnă bani”  de atâtea ori că ne-am săturat. Și totuși, este cât se poate de adevărat. Modul principal prin care poți combate costurile ridicate este fructificarea la maximum a timpului. Iar prin monitorizarea constantă a vehiculelor, flota va fi mereu în mișcare. Și profitul la fel – în pas alert către tine.

Prin analizarea rapoartelor în ceea ce privește timpul mort și cauzele sale, îi vei găsi o întrebuințare și vei îmbunătăți coordonarea programului.

4. Prin creșterea productivității

Acel timp mort se poate transforma la sfârșitul zilei în ore de muncă peste program. Printr-o monitorizare constantă însă, programul se poate optimiza astfel încât toată echipa să fie în mișcare și mereu gata de acțiune. 

5. Prin îmbunătățirea comunicării

Dacă vrei să comunici șoferilor actualizări ale rutelor, orarelor sau sarcinilor în timp real – un sistem de monitorizare prin GPS este soluția ideală. Acompaniat de software-ul potrivit, toate datele vor fi stocate, procesate și interpretate în timp real, astfel încât tu să fii gata de a coordona și de a delega în orice moment. Vei economisi timp și resurse prin evitarea drumurilor inutile și a timpilor morți. 

6. Prin reducerea costurilor de întreținere și operaționale

Cum îți dai seama când o mașină are nevoie de intervenții? Dar când nu sunt respectate normele de întreținere? Cu un sistem de monitorizare prin GPS, ești atenționat atunci când un vehicul se apropie de un termen limită în ceea ce privește necesități precum reînnoirea rovinietei sau alte cheltuieli a căror amânare se poate solda cu taxe în plus. Mai mult, dacă șoferii folosesc neregulamentar mașina sau în mod agresiv, poți fi de asemenea alertat, pentru a fi mereu la curent cu condiția permanentă a vehiculelor din flotă. 

7. Prin îmbunătățirea stilului de condus și reducerea riscurilor de accidente

Depășirea limitei de viteză, accelerarea neadecvată și alte astfel de tendințe în fața volanului cresc riscul de accidentare și nivelul de consum al combustibilului. Pe termen lung, acest lucru se traduce în pierderi materiale și în daune majore aduse imaginii companiei și al nivelului de încredere acordat de către clienții potențiali și existenți. Monitorizarea stilului de condus al șoferilor și corectarea acestuia previne astfel de scenarii. 

9. Care este cea mai bună opțiune de software pe bază de GPS pentru afacerea ta?

În funcție de nevoile flotei tale, de dimensiunea și activitatea acesteia, opțiunile pot fi diverse, iar prețurile variate. Pe lângă aspectele esențiale prezentate anterior în legătură cu alegerea unui sistem potrivit – evitarea costurilor ascunse, alegerea unei interfețe ușor de folosit și a unui software actualizat – trebuie să ai în vedere cât de ușor poate fi configurat, pentru a putea fi adaptat oricărui gen de flotă și de activitate și cu cât de multă experiență în domeniu vine. 

Cel mai sigur mod de a lua decizia cea mai bună este de a testa produsul în prealabil și de a-l vedea în acțiune. Poți lua drept punct de plecare, Nexus GPS Tracking – un sistem de monitorizare prin GPS cu o experiență în eficientizarea activității flotelor de peste 15 ani și cu o serie lungă de clienți satisfăcuți, printre care: Telekom, DB Schenker și Arabesque.

Pe lângă platforma ușor de folosit, modul de operare al software-ului Nexus GPS Tracking permite un grad înalt de personalizare – atât în ceea ce privește funcțiile și opțiunile de bază, cât și modul de întrebuințare. 

În plus, procesul de implementare este unul facil și ghidat, iar la finalizarea acestuia te așteaptă în continuare un sistem de suport permanent și oameni bine pregătiți să îți ofere soluții în orice situație sau să găsească soluții în cel mai scurt timp pentru nevoile tale. 

Astfel, vei rezolva toate problemele care îți stau în calea economisirii timpului și resurselor și vei vedea rezultate palpabile, într-un timp scurt. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Cum economisesc cu Nexus GPS Tracking?

Dacă urmezi câteva etape simple, rezultatele vor fi pe măsură:

1. Monitorizezi volumul de combustibil, stilul de condus al șoferilor, locația autovehiculelor

Nexus GPS Tracking deține toate funcțiile necesare pentru a monitoriza și analiza modul de întrebuințare al combustibilului, pornind de la viteză, staționare, rute parcurse și alți factori. Având o astfel de evidență, vei reduce atât costurile cât și riscul de accidentare. 

2. Ții evidența șoferilor, a vehiculelor, a bunurilor, a activităților

Prin capacitatea de a identifica, în mod unic și individual un șofer, vehicul, bun sau un punct de interes, Nexus GPS Tracking te va ajuta să delimitezi rutele parcurse în scop personal de cele parcurse în scop business, precum și combustibilul aferent. Vei gestiona astfel mai bine bugetul alocat combustibilului și îi vei responsabiliza totodată, pe șoferi. În plus, identificarea vehiculelor îți va permite o mai bună organizare a programului și o asociere ușoară între mașini și șoferi, precum și o delegare și o evidență mai exactă a sarcinilor de lucru. 

3. Centralizezi datele și realizezi rapoarte

Monitorizarea și evidența menționate nu pot fi realizate sau chiar nu își au rostul în lipsa unei baze de date solide și a unei modalități de centralizare, analizare și interpretare a informațiilor din teren. Pe platforma Nexus GPS Tracking vei avea oricând acces la datele înregistrate în timp real de dispozitivele GPS – date despre locația și condiția mașinii sau despre rute – pe care le vei putea procesa și analiza instant și transforma în rapoarte importante în coordonarea activităților și optimizarea operațiunilor. 

4. Comunici date și trimiți mesaje în timp real

Toate datele primite și procesate în timp util vor contribui la schimbările de rute și de sarcini comunicate șoferilor în timp real. Sistemul de monitorizare Nexus te va ajuta să organizezi echipa astfel încât să eviți suprasolicitarea mașinilor. De asemenea te va mai ajuta să ai mai puțini șoferi fără activitate sau parcurgerea unor drumuri inutile. Toate aceste optimizări vor conduce în timp la o economisire considerabilă a resurselor – atât în ceea ce privește timpul, cât și costurile operaționale. 

Cum beneficiez de Nexus GPS Tracking? 

Contactează-ne pentru a programa o consultație gratis aici.

Află mai multe detalii aici.

Iar înainte de a pleca…

10. Câteva idei de luat cu tine despre sistemul de localizare auto

 1. Un sistem de localizare auto înseamnă, în cele mai multe cazuri, un sistem pe bază de tehnologie GPS.
 1. Un sistem de monitorizare prin GPS are la bază o rețea de sateliți ce comunică cu dispozitivele GPS instalate pe vehicule; determinând astfel date precum locația, viteza, etc. Dispozitivul instalat pe vehicul transmite date serverului principal. Acesta le stochează și le prelucrează, devenind apoi accesibile pe o interfață sau platformă, coordonatorului. 
 1. Sistemele de monitorizare prin GPS pot fi ajutorul necesar afacerii tale în organizare, siguranță, în controlul consumului de combustibil, întreținere, în menținerea productivității și a unei baze de date. 
 1. Un sistem de monitorizare prin GPS bun are un hardware și un software ușor de folosit, servicii pentru clienți de calitate și costuri transparente.
 1. În luarea unei decizii de cumpărare, trebuie să ai în vedere eventuale costuri ascunse, accesibilitatea interfeței și actualitatea funcțiilor.
 1. Sunt de asemenea importante simplitatea procesului de instalare, instruirea disponibilă și accesibilitatea sistemului de suport pentru clienți.
 1. Odată instalat, vei preveni folosirea neadecvată și furtul vehiculelor sau al bunurilor; vei identifica oricând șoferii, vei îmbunătăți serviciile pentru clienți; apoi vei reduce consumul de combustibil; vei crește siguranța la volan; vei avea o viziune de ansamblu a tuturor operațiunilor și vei reduce emisiile de carbon. 
 1. Prin optimizarea rutelor și a delegării sarcinilor, prin reducerea timpului irosit, prin creșterea productivității și îmbunătățirea comunicării; cât și prin reducerea costurilor de întreținere și operaționale, și îmbunătățirea stilului de condus – realizate de un sistem GPS. Astfel vei scăpa de trei griji fundamentale: costurile inutile, accidentele neprevăzute și lipsa de satisfacție a clienților.
 1. În luarea celei mai bune decizii, testarea produsului este esențială. Poți testa gratuit Nexus GPS Tracking pentru a te convinge singur de accesibilitatea software-ului și al interfeței; de opțiunile variate de personalizare a funcțiilor și de simplitatea procesului de instalare.
 1. Nexus GPS Tracking te va ajuta să economisești sume considerabile; monitorizând volumul de combustibil, stilul de condus al șoferilor, locația autovehiculelor; ținând evidența șoferilor, a vehiculelor, a bunurilor și activităților; centralizând datele și realizând rapoarte; comunicând date și trimițând mesaje în timp real.  

Iar aici poți afla mai multe despre cine este și cum te poate ajuta Nexus în managementul companiei tale. 

Nu uita însă că un gram de practică valorează cât o tonă de teorie. Așa că nu ezita să dai curs aspirațiilor tale; mai ales atunci când deții toate atuurile necesare pentru îndeplinirea acestora cu succes. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.