Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

Cum crești eficiența șoferilor prin monitorizarea GPS?

Una dintre sarcinile de bază ale managerilor de flote este aceea de a se asigura că vehiculele operează cât mai eficient și sunt disponibile să își îndeplinească misiunile optim. Șoferii reprezintă unul dintre elementele majore din ecuația succesului, ba chiar sunt cei care determină majoritatea indicatorilor de performanță ai flotei. Din fericire, există o mulțime de strategii pe care managerii de flote le pot implementa pentru a crește eficiența șoferilor.

Cum crești eficiența șoferilor și a flotei de vehicule?

Atunci când șoferii nu își maximizează eficiența, flota va resimți efectele. O flotă ineficientă este afectată financiar, iar lipsa de productivitate poate conduce la o mulțime de probleme, unele pe care șoferul le poate controla, altele pe care nu.

În general, orice resursă materială a unei companii trebuie să fie menținută și utilizată cu maximă responsabilitate, de la laptopuri până la mașini. O mașină nu este cu nimic diferită față de o altă piesă critică de echipament. Totuși, spre deosebire de alte bunuri, mașinile companiei se bazează mult pe simțul responsabilității celor care le conduc, asta însemnând mentenanță preventivă și strict necesară, asigurarea conformității cu business-ul și raportarea uzului în scop personal. De asemenea, șoferii trebuie să se asigure de politicile de securitate, legile statului de care aparțin, taxele, impozitele, și alte aspecte de genul acesta.

În mod ideal, șoferii ar trebui să se ocupe numai de condus și să nu fie distrași de alte probleme.

Eficiența șoferilor este importantă în cazul oricărei flote, însă în industria serviciilor cu atât mai mult.

În domeniul serviciilor, productivitatea șoferilor este cea care descrie cel mai bine succesul companiei și reprezentanților acesteia. Una dintre preocupările de bază este echilibrul dintre eficiența serviciilor, încadrarea în intervalele orare impuse, eficiența utilizării combustibilului și siguranța în trafic.

Metode pentru a crește eficiența șoferilor?

În fond, toate eforturile orientate spre îmbunătățirea productivității șoferilor pe care managerii le fac au ca scop final un singur lucru: protecția și creșterea profitului. Și în rândurile următoare vom vedea împreună care sunt metodele prin care putem îmbunătăți nivelul productivității angajaților.

Asigurarea unei bune stări de funcționare a vehiculelor

Unul dintre aspectele asupra cărora șoferii dețin controlul este asigurarea unei întrețineri adecvate a vehiculelor. Atâta timp cât vehiculele sunt funcționale, și cei care le conduc se vor putea bucura de ele la capacitate maximă.

Pentru a avea o flotă de vehicule eficientă, trebuie ca șoferii să înțeleagă faptul că practicile de întreținere preventivă ar putea părea neproductive, însă beneficiile pe termen lung pentru vehicule și flotă cântăresc mult mai mult decât niște inconveniențe minore pe termen scurt.

Pe același nivel al importanței cu întreținerea preventivă se află și analizele predictive sau programele care ajută ca managerii flotelor să rezolve o anumită problemă chiar înainte ca aceasta să apară.

Introducerea unui sistem de analize predictive printre operațiunile din companie poate ajuta ca reparațiile să fie programate chiar înainte ca nevoia urgentă să apară. Programarea unei reparații asupra unei părți care încă nu a cedat va reprezenta o schimbare pozitivă majoră în paradigma de management al flotei.

Astăzi, tehnologia devine tot mai “prietenoasă” în asistența managerilor de flote, iar șoferii se pot asigura de întreținerea permanentă a vehiculelor.

Din punct de vedere al serviciilor, eficiența șoferilor este îmbunătățită prin realizarea unor sisteme și programe care pot reduce din efectele asupra șoferilor și maximizează profiturile. Un program de întreținere proactivă reprezintă una dintre aceste soluții tehnologice.

Un astfel de program are scopul de a le reaminti șoferilor de procedurile de întreținere necesare prin email sau pe telefon, dar și să le recomande service-urile cele mai apropiate, efectuând chiar și programările în locul lor.

Crearea unor rute mai exacte

O altă modalitate de a crește eficiența șoferilor este de a le crea trasee cât mai eficiente.

La fel de important este să poți reface ruta atunci când situația o cere sau să identifici șoferul cel mai apropiat de punctul în care clientul este localizat.

Ideea este ca cel mai potrivit angajat să rezolve problema și nu neapărat cel care vede primul problema semnalată.

Foarte mulți manageri de flote deja au declarat că folosirea sistemelor GPS și a traseelor optimizate cu ajutorul lor le-a permis să ia decizii mult mai bune în privința delegării sarcinilor către angajați. Printre beneficiile acestor îmbunătățiri se numără economisirea de carburant, responsabilizarea angajaților și multe altele.

Monitorizarea obiceiurilor greșite la volan

De ce crezi că eficiența șoferilor crește imediat după ce li s-a instalat un sistem de monitorizare prin GPS?

Răspunsul este destul de clar: atunci când știu că sunt supravegheați, vor fi mult mai responsabili și își vor face mult mai bine treaba.

Inițial pot fi ofensați și reticenți la sistemul de monitorizare instalat pe mașini, însă pe termen lung își vor da seama că și pentru ei toate procedurile vor deveni mult mai simple.

Comunicarea mai eficientă cu dispeceratul poate crește eficiența șoferilor

Acesta este un alt avantaj, în special de partea angajaților. Orice soluție asigură o comunicare mai bună între dispecerat și șoferi va crește eficiența șoferilor și implicit a flotei.

Împreună cu localizarea mai exactă prin GPS și crearea mai traseelor cu precizie crescută, comunicarea bidirecțională este o funcționalitate valoroasă care le va permite dispecerilor să transmită rapid soluții pentru problemele întâmpinate de șoferi și astfel, angajații lucrează în echipă, reacționând imediat la modificările neprevăzute din program.

Flotele eficiente au șoferi productivi. Conceptul este simplu, programele și uneltele puse la dispoziția flotelor au fost create nu numai pentru îmbunătățirea productivității șoferilor, dar și pentru dezvoltarea completă a business-ului. Când vorbim despre productivitatea șoferilor, avantajele pe termen lung sunt cu mult superioare celor pe termen scurt.