Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

Cel mai bun mod de a scădea consumul de carburanți și de a crește profitul

Cum să crești profitul fără investiții majore

Prețul carburanților a cunoscut în anul 2022 un nou apogeu, iar inflația post-covid și post-război ne amenință constant nivelul de trai și veniturile. Iar pentru cei mai mulți antreprenori și oameni de afaceri, creșterea cifrei de afaceri în viitorul apropiat pare un vis nerealist sau cel puțin greu de obținut. 

Și totuși, orice situație dificilă are, de cele mai multe ori, o soluție. Dar cum putem combate ceva peste puterile noastre, cum este inflația?

Răspunsul este simplu – nu putem. Însă, când nu putem înlătura obstacolul din calea noastră, îl ocolim. Ne îndreptăm atenția către ceea ce putem face noi pentru a ne adapta și a ne proteja. Cu alte cuvinte, când prețurile nu pot fi influențate, urmărim să reducem cheltuielile economisind.

În cazul afacerilor bazate pe activitățile flotelor, consumul de carburanți este cea mai mare cheltuială ce poate fi redusă, pornind de la un bun control asupra stării vehiculelor. 

Cum reduci cheltuielile cu carburanții?

 1. Calculezi consumul
 2. Analizezi modul de întrebuințare al carburanților
 3. Creezi un regulament intern de comportament în trafic
 4. Îți monitorizezi flota 
 5. Cu alte cuvinte, ce să ai în vedere?

1. Calculezi consumul

Mediul de condus

Consumul de carburanți se calculează raportat la o distanță de 100 de kilometri. 

În vederea unei precizii cât mai mari, este important să distingi mediile în care mașina a circulat. Astfel, este important să ai în vedere cinci tipuri de medii (conform WLPT): 

 • Mediul urban – viteza redusă, de maxim 55 km/h;
 • Mediul de provincie – viteză medie, de maxim 80 km/h;
 • Mediul rural – viteză mare, de maxim 90 km/h;
 • Autostrăzile – viteză foarte mare, de maxim 130 km/h;
 • Mediul mixt – unde viteza variază. 

Pe lângă variațiile cauzate de mediu, stilul de condus și modelul mașinii vor influența, într-o mare măsură, consumul de combustibil.  Pentru o mai bună înțelegere a consumului de combustibil în funcție de model, dar și în funcție de alți parametri, aruncă o privire la acest ghid.

Metode de evaluare 

 1. Ciclul de conducere NEDC

NEDC (New European Driving Cycle / Noul Ciclu European de Condus), este un standard de măsurare al consumului de combustibil realizat de automobilele noi, înființat în anul 1970 și actualizat în anul 1997. Rezultatele obținute în cadrul simulărilor, într-un mediu cu temperaturi cuprinse între 20 și 30 de grade și cu o viteză medie de 33 km/h, au fost însă contestate, întrucât nu erau luați în considerație mulți factori, precum variația cauzată de mediul de circulație sau diferențele în avansul tehnologic al unor mașini.  În plus, parametrii în care erau realizate acestea, în principal tiparul accelerațiilor, nu reflectau condiții reale.  

 1. Ciclul de conducere WLTP 

În anul 2018, zona europeană adoptă un nou standard menit să simplifice și să îmbunătățească procedurile NEDC. Astfel, WLTP (World harmonized Light-duty vehicles Test Procedure / Procedura de Testare armonizată Global pentru Autovehicule Comerciale uşoare) folosește parametri mai realiști, valorile obținute fiind astfel mai mari. Parametri precum variațiile temperaturii, includerea unor distanțe mai lungi, a unor viteze medii mai mari și a unor tipare de accelerare mai practice.

În consecință, testul de consum este realizat în condiții asemănătoare celor din realitate, iar rezultatele obținute sunt mult mai realiste. 

Ce înseamnă aceste proceduri pentru tine? 

În primul rând, acestea determină clasificarea modelelor de mașini și prețurile aferente și te ajută să iei decizii cât mai adecvate în ceea ce privește tipul de mașină ales în activitatea întreprinsă. În cel de-al doilea rând, te ajută să folosești formule de calcul cât mai precise. 

Sfaturi practice 

 1. Dacă senzorul de bord se aprinde, înseamnă că mai există aproximativ 10 litri de benzină în rezervor și nu trebuie să realizezi plinul înainte ca volumul să atingă acest nivel.
 2. Când alimentezi mașina, asigură-te că respecți cerințele producătorului mașinii.
 3. Notează-ți valoarea sau salvează cecul care indică volumul de combustibil umplut.

Formule 

Variația 1

Majoritatea vehiculelor arată consumul mediu de combustibil în timp real. Dacă o mașină nu este însă dotată cu un astfel de senzor, calculul se poate face într-un mod simplu, pornind de la doi indicatori – kilometrajul de la ultima realimentare (prin folosirea unui contor de kilometri, ce poate fi resetat la zero) și cantitatea de benzină umplută (în litri). 

Formula finală va fi:

NUMĂRUL DE LITRI UMPLUȚI / KILOMETRAJ x 100

Sau:

L/K = X * 100

Dacă distanța parcursă este de 840 de kilometri, iar volumul de benzină umplut este de 65 de litri, atunci:

65l / 840km = 0.0773 x 100 = 7,73 l la 100 km

Variația 2 

O altă combinație posibilă:

NUMĂRUL DE LITRI UMPLUȚI x 100 / KILOMETRAJ

Sau:

L x 100 / K

Și, folosind aceleași valori:

65l  x 100 / 840km = 6500/840 = 7,73

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

2. Analizezi modul de întrebuințare al carburanților

Tipul de rute

Este important să ai mereu în vedere modul în care combustibilul este folosit. Un motiv principal de risipă în această privință o constituie folosirea acestuia în interes personal. 

Prin delimitarea rutelor de tip business și cele de tip personal, previi cheltuielile inutile și menții o organizare internă propice în ceea ce privește activitatea flotei. Poți seta în acest sens un regulament intern care să prevadă în ce condiții pot fi folosite vehiculele, în funcție de interval sau alte criterii. 

Stabilirea rutelor

Pe lângă tipul de rută, traseul ales joacă de asemenea un rol important în gestionarea combustibilului. Un drum mai scurt înseamnă, bineînțeles, o economie de timp și resurse. 

Prin optimizarea rutelor, însă, nu se înțelege doar setarea unui traseu cât mai scurt ci și ierarhizarea drumurilor în funcție de importanță, de distanță și de alți parametri necesari. Astfel, o coordonare a rutelor în timp real este de asemenea, esențială, iar cunoașterea poziției mașinilor pe hartă în diverse momente și a stadiului de îndeplinire a sarcinilor conduce în mod sigur la eficientizarea operațiunilor și implicit, a utilizării carburanților.

Stilul de condus

Neatenția sau lipsa de responsabilitate la volan crește atât riscul de accidentare cât și consumul de combustibil. Prin înțelegerea tendințelor șoferilor în trafic, poți avea o viziune de ansamblu asupra risipei de combustibil și cauzele sale. În primul rând, este important de observat și restricționat tendințe precum:

 • Depășirea vitezei stabilite;
 • Frânarea și accelerarea neadecvată;
 • Staționarea cu motorul pornit.

Observațiile la adresa șoferilor pot fi centralizate și transformate în reguli de condus a căror nerespectare atrage după sine sancționări. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

3. Creezi un regulament intern de comportament în trafic

Un pas important în economisirea combustibilului este stabilirea unor reguli de condus, bazate pe tipul de activitate al flotei și pe analizarea stilului de condus.

Pe lângă restricționarea și atenționările în cazul condusului agresiv sau neadecvat, este important să incluzi indicații de respectat pentru a economisi combustibil, cum ar fi:

 • Accelerarea progresivă – o valoare a turațiilor în jur de 1800 în mediul urban înseamnă un consum redus de combustibil;
 • Folosirea cât mai frecventă a frânei de motor – pentru un consum apropiat de zero.
 • Plecarea fără încălzirea prealabilă a motorului – împreună cu un regim de turație scăzut, economisirea este pe măsură. 
 • Evitarea vitezelor mari, care înseamnă un consum mai mare de combustibil.

Este esențial să incluzi și reguli cu privire la parametri de utilizare a vehiculului companiei. Stabilește în ce interval sau în ce condiții pot fi folosite bunurile companiei în interes personal pentru a evita costurile suplimentare sau lipsa resurselor când sunt necesare. 

4. Îți monitorizezi flota

Un bun mod de a gestiona consumul de combustibil și activitatea echipelor din teren este printr-un sistem de management al flotelor pe bază de GPS. Acesta funcționează prin intermediul unor dispozitive instalate direct pe vehicule și transmit informații despre starea vehiculului, a motorului, despre locație, viteză și multe alte aspecte. 

Adoptând un astfel de sistem, vei ști, în primul și în primul rând, care este condiția rezervorului de combustibil. Pornind de la modul de întrebuințare al acestuia și de la analizarea tendințelor la volan, vei putea pune în perspectivă modul în care sunt irosiți carburanții și cum se pot remedia cauzele. 

În plus, pe lângă folosirea datelor trimise de dispozitivele GPS cu privire la condiția vehiculului, a rutelor și a greșelilor de la volan pentru stabilirea regulilor interne de condus, vei putea să:

 • Știi în orice moment unde îți sunt șoferii;
 • Oferi clienților estimări cât mai exacte în ceea ce privește serviciile prestate;
 • Știi mereu starea vehiculelor și disponibilitatea acestora;
 • Afli imediat ce șofer se află în apropierea unui punct de interes;
 • Ai acces la arhive de informații automatizate;
 • Ai o evidență a întâlnirilor cu clienții și a sarcinilor aferente.

Pentru a te asigura că șoferii respectă normele de condus, un sistem GPS îți oferă opțiunea de a seta alarme personalizate în cazul depășirii vitezei, a staționării extinse cu motorul pornit și a altor criterii folositoare. 

Având o bază de date centralizată și posibilitatea de a converti informațiile în rapoarte diverse, nu vei pierde niciodată din vedere starea flotei, stadiul sarcinilor și condiția vehiculelor. În plus, procesarea datelor în timp real înseamnă o coordonare actualizată la nevoile momentului. Astfel, drumurile inutile pot fi evitate, iar rutele pot fi optimizate în timp real. 

Pe lângă eficientizarea consumului de combustibil, un sistem de monitorizare prin GPS poate contribui la optimizarea tuturor operațiunilor flotei, cum ar fi:

 • Prevenirea folosirii neadecvate a vehiculelor și furtul acestora – În afară de monitorizarea condiției și locației vehiculelor, vei avea acces la date despre traseu pentru a te asigura că mașinile nu sunt folosite în scop personal, cât și pentru a putea identifica și găsi rapid un vehicul furat. 
 • Îmbunătățirea stilului de condus și scăderea riscului de accidente –  Depășirea limitei de viteză, accelerarea neadecvată și alte astfel de tendințe în fața volanului cresc riscul de accidentare și nivelul de consum al combustibilului. Monitorizarea stilului de condus al șoferilor și corectarea acestuia previne astfel de scenarii. 
 • Îmbunătățirea comunicării – Acompaniat de software-ul potrivit, toate datele vor fi stocate, procesate și interpretate în timp real, astfel încât tu să fii gata de a coordona și de a delega în orice moment.
 • Reducerea costurilor de întreținere și operaționale – Cu un sistem de monitorizare prin GPS, ești atenționat atunci când un vehicul se apropie de un termen limită în ceea ce privește necesități precum reînnoirea rovinietei sau alte cheltuieli a căror amânare se poate solda cu taxe în plus.

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

5. Cu alte cuvinte, ce să ai în vedere?

 1. În cazul afacerilor bazate pe activitățile flotelor, consumul de carburanți este cea mai mare cheltuială ce poate fi redusă.
 1. Pentru a reduce cheltuielile cu carburanții, calculează consumul, analizează modul de întrebuințare al carburanților, creează un regulament intern de comportament în trafic și monitorizează flota.
 1. Consumul de carburanți se calculează raportat la o distanță de 100 de kilometri și la 5 tipuri de medii: urban, de provincie, rural, autostrăzi și mixt. 
 1. Asigură-te că faci plinul mașinii doar atunci când trebuie, că respecți indicațiile producătorului și că îți notezi valoarea combustibilului umplut.
 2. Formula de calcul pentru consumul de combustibil este volumul de combustibil umplut împărțit la numărul de kilometri parcurși, înmulțit cu o sută:  L/K = X * 100 sau L x 100 / K.
 3. În analizarea modului de întrebuințare al carburanților, ai în vedere tipul de rute, modul de stabilire al rutelor și stilul de condus al șoferilor.
 1. Folosește datele analizării în stabilirea unui regulament intern, bazat în special pe tipul de activitate al flotei și pe stilul de condus. 
 1. Monitorizează flota folosind un sistem de monitorizare prin GPS, ce funcționează pe baza unor dispozitive instalate pe vehicule și ce transmit informații despre starea acestora în timp real. 
 1. Centralizează-ți datele, setează alarme pentru diverse criterii și realizează rapoarte prin care să-ți gestionezi mai bine atât consumul de combustibil, cât și activitatea flotei. 

Află mai multe informații despre sistemele pe bază de GPS, aici

Înainte de a o lua din loc, nu uita că prevenția costurilor inutile și managementul investițiilor sunt printre cele mai eficiente și mai puțin costisitoare metode de a crește cifra de afaceri.

Investește cât mai puțin și beneficiază la maximum.