Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

Cea mai simplă metodă de a gestiona consumul de combustibil și flota

Fie că vorbim despre o calculare a consumului de combustibil manuală, fie de una automatizată, scopul este același – reducerea costurilor. De asemenea, în ambele cazuri, simpla calculare, fără o monitorizare constantă, nu este suficientă. 

De ce trebuie să mă complic? 

În cazul în care ți-ai creat impresia că o investiție într-o metodă automatizată de gestionarea a flotei este o risipă de resurse și o bătaie de cap în plus – beneficiile sale dovedesc contrariul. 

Dimpotrivă, îți vei lua rămas bun de la multe bătăi de cap. De la mult timp irosit pe sarcini inutile, când te puteai preocupa de noi strategii de business și de a crește profitul. De la costuri ridicate fără a ști cauzele. Și de la a nu deține controlul deplin al flotei tale. 

Doar prin simpla monitorizare a consumului, vei putea reduce cheltuielile cu până la 30% – fapt dovedit de calculele actualizate pe care le realizăm împreună cu clienții noștri.

Mai mult, imaginează-ți doar cât timp pierzi zilnic cu hârtii, excel-uri, comunicarea cu șoferii și alte activități simandicoase, dar atât de neesențiale pentru un antreprenor sau manager de flotă.

Toate aceste trivialități care sunt totuși necesare în activitatea flotei se pot realiza singure, în mod constant și în timp real – iar tu le poți accesa și prelucra prin doar câteva clickuri. 

În continuare, vei vedea ce înseamnă o metodă automatizată și care sunt motivele principale pentru care este o investiție inteligentă sau chiar necesară pentru a atinge un prag înalt cu compania în ceea ce privește anvergura serviciilor oferite și profitul. 

Cum poți reduce consumul de carburanți și costurile flotei?

Cel mai eficient mod de a gestiona consumul de combustibil și activitatea echipelor din teren este printr-un sistem de management al flotelor pe bază de GPS.

Acesta funcționează prin intermediul unor dispozitive instalate direct pe vehicule și transmite informații despre starea vehiculului, a motorului, despre locație, viteză și multe alte aspecte. 

Adoptând un astfel de sistem, vei ști, în primul rând, care este condiția rezervorului de combustibil.

Pornind de la modul de întrebuințare al acestuia și de la analizarea tendințelor la volan, vei putea avea o viziune de ansamblu despre modul în care sunt irosiți carburanții și cum se pot remedia cauzele. 

În plus, vei putea să:

 • Știi în orice moment unde îți sunt șoferii;
 • Oferi clienților estimări cât mai exacte în ceea ce privește serviciile prestate;
 • Știi mereu starea vehiculelor și disponibilitatea acestora;
 • Afli imediat ce șofer se află în apropierea unui punct de interes;
 • Ai acces la arhive de informații automatizate;
 • Ai o evidență a întâlnirilor cu clienții și a sarcinilor aferente.

Pentru a te asigura că șoferii respectă normele de condus, un sistem GPS îți oferă opțiunea de a seta alarme personalizate în cazul depășirii vitezei, a staționării extinse cu motorul pornit și a altor criterii folositoare. 

Având o bază de date centralizată și posibilitatea de a converti informațiile în rapoarte diverse, nu vei pierde niciodată din vedere starea flotei, stadiul sarcinilor și condiția vehiculelor.

În plus, procesarea datelor în timp real înseamnă o coordonare actualizată la nevoile momentului. Astfel, drumurile inutile pot fi evitate, iar rutele pot fi optimizate în timp real.  

Tot ce trebuie să știi despre un sistem GPS

O viziune de ansamblu

 1. GPS – Global Positioning System – este un Sistem Global de Poziționare bazat pe o rețea de sateliți ce orbitează în jurul Pământului.
 1. Această rețea de sateliți sau rețea GNSS (Global Navigation Satellite System / Sistem Global de Navigare prin Sateliți) comunică cu dispozitivele GPS pentru a le transmite informații legate de locație, direcție, timp sau viteză. 
 1. Monitorizarea prin GPS se realizează prin intermediul unui dispozitiv instalat direct pe vehicul, pe un echipament sau pe o persoană. Astfel, se poate determina locația și înregistra mișcarea obiectului sau persoanei în cauză.

Cum funcționează un dispozitiv de monitorizare al vehiculelor

 1. Dispozitivul GPS instalat pe vehicul transmite date precum locația, timpul sau viteza de deplasare serverului principal.
 2. Serverul stochează și procesează informațiile primite și le face accesibile pe o interfață sau platformă ușor de manevrat. 
 3. Responsabilul de flotă sau de echipa din teren folosește platforma pentru a analiza sau configura informațiile disponibile.

Componentele unui dispozitiv GPS sunt: 

 • Un receptor GPS pentru localizare;
 • Un modem GSM care transmite datele înregistrate de dispozitiv sistemului software;
 • Un conector CAN-BUS pentru citirea condiției vehiculului în timp real (nivelul și consumul de carburant, viteza motorului, etc);
 • O unitate centrală pentru colectarea și interpretarea adecvată a datelor;

Așa arată dispozitivele GPS, cunoscute și drept dispozitive telematice:

Care sunt potențialii utilizatori?

 1. Flotele de orice dimensiune

Toate tipurile de flotă pot beneficia de pe urma unui sistem de monitorizare prin GPS, indiferent de număr sau de raza de acoperire necesară. În plus, acesta se poate adapta unor vehicule de dimensiuni variate – de la cele standard la camioane – și poate răspunde nevoilor unor industrii și activități diverse. 

 1. Industriile axate pe activitățile flotelor auto sau a echipelor din teren, precum:
 • Distribuție. În domeniul distribuției de mărfuri, optimizarea rutelor este esențială. Un sistem GPS oferă posibilitatea de a seta rutele în funcție de numărul de comenzi sau alte nevoi. 
 • Transport. Alocarea vehiculelor și identificarea șoferilor este o provocare pentru transport și livrări. Acompaniat de un software adecvat, un sistem GPS simplifică procesul și evită încurcăturile.
 • Construcții. Și aici, monitorizarea consumului este esențială în reducerea costurilor. În plus, utilajele și echipamentele valoroase au mereu un risc ridicat de furt. Printr-o monitorizare constantă însă, riscul este înlăturat iar costurile operaționale sunt reduse.

Este legal?

Atât timp cât respecți anumiți parametri, monitorizarea prin GPS este perfect legală. 

Cu alte cuvinte, daca:

 • Deții vehiculul sau bunul monitorizat;
 • Angajaților le este adus la cunoștință faptul că sunt monitorizați;
 • Monitorizarea are loc doar în timpul orelor de lucru și doar în scop business.

Cum te va ajuta un sistem GPS în gestionarea consumului și a flotei

Tehnologia pe bază de GPS este atât de comună, și atât de infiltrată în activitățile pe care le întreprindem, încât viața noastră nu ar mai fi la fel fără ea. Dar, ca orice alt lucru devenit comun, majoritatea nu o cunosc decât la nivel superficial. 

Și, cu atât mai mult, nu înțeleg în ce măsură le pot ușura munca și viața, în special în ceea ce privește activitățile centrate în jurul monitorizării echipelor din teren.

Implementând un sistem de monitorizare potrivit afacerii tale, vei reuși să scapi de 3 griji fundamentale:

 • Costurile neprevăzute;
 • Accidentele rutiere;
 • Serviciile pentru clienți de proastă calitate.

Astfel, vei preveni atât cheltuielile inutile, cât mai ales, vei aduce un plus de profit prin optimizarea activității flotei în relație cu clienții. 

În ce fel vei concretiza acest demers?

 1. Prin optimizarea rutelor

Te-ai gândi vreodată la momentele des întâlnite, când un șofer trebuie să se întoracă din drum, să refacă traseul sau chiar să se învârtă în cercuri, posibil și de mai multe ori în aceeasi zi? Poate că nu pare o situație alarmantă, însă este o situație în care se consumă foarte mult combustibil, fără rost, fiind o risipă care nu îți aduce decât minusuri la bugetul companiei. 

Cu un sistem de monitorizare prin GPS, poți folosi informațiile oferite de acesta și astfel, poți evita asemenea situații, reducând consumul de carburanți. În acest mod, salvezi cele mai de preț resurse- timpul și banii. 

 1. Prin optimizarea delegării sarcinilor

Cine este disponibil pentru a umple golurile din program? Află ce șofer este liber și în cea mai avantajoasă poziție pentru a acoperi nevoile apărute de-a lungul activităților. Mai mult, vezi în timp real toți șoferii liberi pentru a delega noi sarcini și a evita pierderea combustibilului în scopuri personale.

 1. Prin reducerea timpului irosit

Am auzit sloganul „Timpul înseamnă bani”  de atâtea ori că ne-am săturat. Și totuși, este cât se poate de adevărat. Modul principal prin care poți combate costurile ridicate este fructificarea la maximum a timpului. Iar prin monitorizarea constantă a vehiculelor, flota va fi mereu în mișcare. Și profitul la fel – în pas alert către tine.

Prin analizarea rapoartelor în ceea ce privește timpul mort și cauzele sale, îi vei găsi o întrebuințare și vei îmbunătăți coordonarea programului.

 1. Prin creșterea productivității

 Acel timp mort se poate transforma la sfârșitul zilei în ore de muncă peste program. Printr-o monitorizare constantă însă, programul se poate optimiza astfel încât toată echipa să fie în mișcare și mereu gata de acțiune. 

 1. Prin îmbunătățirea comunicării

Dacă vrei să comunici șoferilor actualizări ale rutelor, orarelor sau sarcinilor în timp real – un sistem de monitorizare prin GPS este soluția ideală. Acompaniat de software-ul potrivit, toate datele vor fi stocate, procesate și interpretate în timp real, astfel încât tu să fii gata de a coordona și de a delega în orice moment. Vei economisi timp și resurse prin evitarea drumurilor inutile și a timpilor morți. 

 1. Prin reducerea costurilor de întreținere și operaționale

Cum îți dai seama când o mașină are nevoie de intervenții? Dar când nu sunt respectate normele de întreținere? Cu un sistem de monitorizare prin GPS, ești atenționat atunci când un vehicul se apropie de un termen limită în ceea ce privește necesități precum reînnoirea rovinietei sau alte cheltuieli a căror amânare se poate solda cu taxe în plus. Mai mult, dacă șoferii folosesc neregulamentar mașina sau în mod agresiv, poți fi de asemenea alertat, pentru a fi mereu la curent cu condiția permanentă a vehiculelor din flotă. 

 1. Prin îmbunătățirea stilului de condus și reducerea riscurilor de accidente

Depășirea limitei de viteză, accelerarea neadecvată și alte astfel de tendințe în fața volanului cresc riscul de accidentare și nivelul de consum al combustibilului. Pe termen lung, acest lucru se traduce în pierderi materiale și în daune majore aduse imaginii companiei și al nivelului de încredere acordat de către clienții potențiali și existenți. Monitorizarea stilului de condus al șoferilor și corectarea acestuia previne astfel de scenarii. 

Un sistem de monitorizare este un pachet complet

Un sistem de monitorizare prin GPS este mai mult decât o unealtă pentru măsurarea consumului și monitorizarea activităților din teren, oferindu-ți opțiunile necesare pentru a coordona toate operațiunile flotei în cel mai eficient mod cu putință. 

Economisirea resurselor, cu precădere a carburanților și a timpului se va realiza de la sine, iar tu vei deține control deplin asupra flotei – inclusiv în ceea ce privește vânzările din teren și interacțiunile cu clienții. 

În articolul următor ți-am pregătit informații importante despre ce să ai în vedere când alegi un sistem de monitorizare prin GPS și despre cum poate fi implementat în compania ta – în pași ușor de urmat și înțeles.

Între timp, te invităm să explorezi blogul nostru unde vei găsi informații relevante pentru afacerea ta.