Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

Ce înseamnă să crești eficiența Flotei Auto?

Ca orice antreprenor, îți dorești ca afacerea ta să fie din ce în ce mai profitabilă, nu-i așa? Poate că ai ajuns într-un punct în care ești mulțumit cu profitul pe care compania ta îl are, fiind unul constant. Dar de ce să te mulțumești cu „bine”, când există loc de „excelent”?

Știm cu toții că timpul este o resursă prețioasă pe care nu dorim să o irosim. Și tocmai, este posibil ca și acesta să fie motivul pentru care nu te axezi întotdeauna pe un plan, ci direct pe acțiune. Dar pentru a crește productivitatea și eficiența afacerii tale, trebuie să știi însă că, întotdeauna înainte să acționăm, avem nevoie de un plan, de o strategie. De ce?  

Eficiența începe mereu cu un plan

 Căci cu ajutorul unui plan, poți vedea lucrurile în perspectivă, ai o viziune de ansamblu. Mai mult decât atât, vei ști în avans de ce ai nevoie și poți preîntâmpina probleme pe care nu le-ai fi putut prezice fără o strategie bine pusă la punct. Astfel, eviți cheltuieli în plus, realizezi lucrurile mult mai eficient, economisești timp și știi cum să-ți organizezi activitățile. Drept urmare, având o direcție clară, productivitatea afacerii tale va crește, iar rezultatele vor fi cât mai bune. 

Însă un lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este faptul că este extrem de important ca acest plan de acțiune să nu fie gândit, realizat și implementat fără un proces strict de monitorizare al progresului, cum ar fi un sistem de monitorizare prin GPS, în cazul în care afacerea ta folosește o flotă auto. 

Un alt aspect important este faptul că flota pe care o deții este acolo pentru a-ți crește eficiența companiei. Acest lucru înseamnă că, folosind o flotă auto, afacerea ta ar trebui să se dezvolte constant, nu să aibă costuri nedorite. După cum bine știi, flota generează costuri lunare ce cântăresc destul de mult, suplimentar față de costul de achiziție. De aceea, este bine să ai o flotă cât mai eficientă, cu costuri cât mai mici și cu câștiguri cât mai mari. Iar gestionarea costurilor începe de la activitatea agenților din teren. 

Mai mult ca sigur, angajații tăi beneficiază de mașinile flotei, chiar și după programul de lucru. Nu este nimic greșit în acest lucru, atât timp cât nu abuzează de ele. Însă, din nefericire, majoritatea angajaților folosesc în exces mașina firmei în scop personal. Acest lucru poate cauza cheltuieli nedorite pentru Companie. 

Cum să reduci cheltuielile cu carburanții

Pe baza datelor noastre, am aflat că aproximativ 30% din totalul de kilometri parcurși de un autoturism sunt kilometri în scop personal. Este un procent destul de mare, mai ales în această perioadă, când prețul la pompă a crescut alarmant. Acest lucru înseamnă cheltuieli mari cu flota auto, cheltuieli ce ar putea fi reduse cu până la 10 procente cu ușurință, prin mai multe metode, pornind de la delimitarea tipurilor de rute:

 1. Kilometri în scop business vs kilometri în scop personal

Planificarea unui regulament intern pentru delimitarea rutelor în scop business vs in scop personal este esențială și poate fi realizată în diverse moduri, cum ar fi:

 • setarea unui orar de conducere al mașinilor firmei; spre exemplu, acestea pot fi conduse în timpul programului, în scop business, și mai pot fi folosite 2 ore înainte și încă 2 ore după program, în scop personal;
 • declararea rutelor personale; acest lucru se poate face ori cu ajutorul unui buton „ON/OFF” ce va fi montat pe bordul autoturismului, ori prin utilizarea unei aplicații mobile ce permite declararea kilometrilor personali;
 • întrebarea șoferului, în caz că mașinile nu au un sistem de monitorizare; însă această variantă nu este deloc sigură, căci șoferul poate alege să nu spună adevărul, și atunci vei continua să ai cheltuieli mari cu flota auto;
 1. Micșorarea costurilor de întreținere 

Pentru a micșora costurile de întreținere, tot ce trebuie să faci este să ai o abordare preventivă. Cu un sistem de monitorizare prin GPS, vei putea beneficia de alarme personalizate, ce te vor anunța cu suficient timp înainte, pentru a plăti taxele precum asigurările sau pentru schimbarea unor componente necesare mașinii. 

Astfel cu cât este mai atent folosită, cu atât mașinii îi vor scădea costurile de întreținere, și implicit- vei economisi o sumă importantă de bani. 

 1. Optimizarea rutelor

Gândește-te câtă risipă de combustibil face un singur șofer, în momentul în care greșește un traseu și trebuie să se întoarcă din drum, să-l refacă sau atunci când nu găsește locațiile unde trebuie să ajungă și se învârte în cerc sau staționează cu motorul pornit până se dumirește. Aceste lucruri se pot întâmpla chiar și de mai multe ori în aceeași zi. 

Vestea bună este că poți elimina sau diminua mult astfel de întâmplări, economisind combustibilul, cu un sistem de monitorizare al flotei auto. Pe lângă salvarea unor resurse costisitoare, salvezi și timpul de lucru al șoferilor. În acest mod, flota devine mult mai eficientă, iar afacerea ta mult mai productivă! 

 1. Îmbunătățirea stilului de condus- reducerea riscurilor de accidente

Comportamentul neadecvat la volan nu-i pune doar pe șoferii tăi în pericol, ci și pe ceilalți participanți la trafic. Accidentele trebuie reduse cât mai mult, căci acestea aduc daune flotei, din cauza reparațiilor costisitoare, și a nivelului (ulterior) scăzut de încredere acordat de către clienții potențiali și existenți. 

În plus, depășirea limitei de viteză, accelerarea neadecvată sau nemotivată și alte  tendințe asemănătoare în fața volanului cresc atât riscul de accidentare, cât și nivelul de consum al combustibilului. Acest lucru înseamnă pierderi materiale ce nu își au rostul. Monitorizarea stilului de condus al șoferilor și corectarea acestuia previne astfel de scenarii. 

Astfel, pe lângă gestionarea în timp real a combustibilului, un sistem de monitorizare își poate aduce contribuția la îmbunătățirea tuturor operațiunilor și a bugetelor aferente. Prin folosirea echipamentelor de citire și interpretare a consumului de combustibil, incluse într-un astfel de sistem, calcularea consumului de combustibil va fi mult mai exactă.

 1. Îmbunătățirea comunicării

De multe ori, se întâmplă să vrei să le comunici șoferilor actualizări ale rutelor, orarelor sau sarcinilor. Poți face asta foarte ușor și eficient cu ajutorul unei aplicații mobile ce permite astfel de lucruri. Poți chiar urmări șoferii, în timp real, pe hartă, și ai posibilitatea de a vedea cine este mai aproape de un punct de interes. Astfel, poți atribui sarcini și ghida până la destinația potrivită șoferul care poate interveni cel mai rapid.

 Află mai multe detalii aici

Eficiența este o necesitate în business și se poate realiza destul de ușor, atunci când ai instrumentele potrivite!

Cum poți realiza toate acestea? Ei bine…

 • Un bun mod de a eficientiza flota auto, prin gestionarea consumului de combustibil și activității echipelor din teren, este printr-un sistem de management al flotelor auto pe bază de GPS. Acesta funcționează prin intermediul unor dispozitive instalate direct pe vehicule și transmit informații despre starea vehiculului, a motorului, despre locație, viteză și multe alte aspecte. 

Adoptând un astfel de sistem, vei ști, în primul rând, care este condiția rezervorului de combustibil. Pornind de la modul de întrebuințare al acestuia și de la analizarea tendințelor la volan, vei putea pune în perspectivă modul în care sunt irosiți carburanții și cum se pot remedia cauzele. 

 • Pe lângă folosirea datelor trimise de dispozitivele GPS cu privire la condiția vehiculului, a rutelor și a greșelilor de la volan pentru stabilirea regulilor interne de condus, vei putea să:
 • Știi în orice moment unde îți sunt șoferii;
 • Oferi clienților estimări cât mai exacte în ceea ce privește serviciile prestate;
 • Știi mereu starea vehiculelor și disponibilitatea acestora;
 • Afli imediat ce șofer este în apropierea unui punct de interes;
 • Ai o evidență a întâlnirilor cu clienții și a sarcinilor aferente.
 • Pentru a te asigura că șoferii respectă normele de condus, un sistem GPS îți oferă opțiunea de a seta alarme personalizate în cazul depășirii vitezei, a staționării extinse cu motorul pornit și a altor criterii folositoare. 
 • Având o bază de date centralizată și posibilitatea de a converti informațiile în rapoarte diverse, nu vei pierde niciodată din vedere starea flotei, stadiul sarcinilor și condiția vehiculelor. În plus, procesarea datelor în timp real înseamnă o coordonare actualizată la nevoile momentului. Astfel, drumurile inutile pot fi evitate, iar rutele pot fi optimizate în timp real. 

Mai mult, sistemele de monitorizare prin GPS sunt ușor adaptabile oricărui domeniu și oricărui tip de vehicule, iar implementarea lor se realizează în termen de câteva minute, prin instalarea dispozitivelor pe vehicule.  Găsește soluția potrivită afacerii tale și informații suplimentare despre aceasta, chiar aici!