Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

Ce este esențial să știi despre RCA

Suntem siguri că termenul de „RCA” nu îți este străin, mai ales în cazul în care deții unul sau mai multe vehicule. Ei bine, „RCA” sau „Răspundere Civilă Auto” este o asigurare obligatorie, pe care orice posesor de autovehicul trebuie să o aibă. 

Mai mult decât atât, această asigurare este singura obligatorie pe care Statul Român o impune pentru autovehicule. 

De ce este bine să ai RCA?

Fiind un document obligatoriu, trebuie să știi și de ce este bine să ai RCA, când, cum și de ce îl poți folosi. Mai întâi, ar trebui să știi că, în comparație cu alte asigurări auto, RCA acoperă numai pagubele produse terților din vina asiguratului.

Așadar, iată câteva dintre daunele pe care le acoperă o astfel de asigurare, doar în cazul în care evenimentele se produc în perioada de valabilitate:

  • vătămările corporale sau decesul terților implicați în accident;
  • pagubele materiale;
  • pagubele ce reprezintă o consecință a lipsei de folosință a vehiculului avariat;
  • cheltuielile de judecată efectuate de către persoana prejudiciată;

Vești noi pentru șoferi – se schimbă condițiile RCA

Trebuie să știi că, formularul de constatare amiabilă în urma unui accident rutier va putea fi completat și electronic, pentru ca drumul la Poliție pentru un accident minor să poată fi evitat. 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Această aplicație de constatare amiabilă va fi disponibilă cel târziu de la 1 Septembrie 2022, fiind o alternativă la formularul fizic de constatare amiabilă.

Mai mult decât atât, este suficient ca acest formular să fie completat doar de unul dintre șoferii implicați în accident.

 Aplicația este intuitivă, are o serie de pictograme cu semne de circulatie, vehicule, străzi etc, și poți să descrii accidentul, așezând acele pictograme cât mai aproape de modalitatea în care s-a produs.

„Poți atașa fotografii de la locul faptei, cu avariile, datele celor implicați și toate acestea se salvează și se trimit și către asigurător pentru avizarea daunei și pe mail către șoferii implicați.”, a declarat Mădălin Roșu, președintele Biroului Asiguratorilor Auto (BAAR).

 Această nouă procedură este mult mai simplă și mai clară, venind în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și de reparație și, în principal, al păgubitului.

Acum că ai aflat schimbările ce vor avea loc la începutul toamnei, este timpul să afli cum poți circula legal, având RCA-ul mereu valabil, pentru a evita amenzile și alte penalizări.

Metode prin care să te asiguri că RCA-ul este valabil

Bineînțeles că, una dintre cele mai clasice metode este să optezi pentru un sticky note, pe care să ți-l lipești undeva, pe birou – spre exemplu – pentru a-ți reaminti de momentul în care ar trebui să îți reînnoiești asigurarea.

O altă metodă clasică ar putea fi atunci când îți notezi pe un caiet – ambele metode sunt la îndemână, însă se pot pierde foarte ușor, pot ocupa spațiu sau te pot încurca la un moment dat.

Dar ce spui despre notarea într-un Excel? Este o metodă elegantă și destul de folosită, însă ce te faci atunci când ai prea multe Excel-uri, fiecare cu date diferite, conținuturi diferite? Este foarte ușor să te pierzi printre atâtea informații. 

Dacă vrei să te asiguri că nu vei uita să-ți reînnoiești asigurarea RCA, alege un sistem de management al flotei automat, cum este Nexus GPS Tracking! 

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Cum să menții valabilitatea RCA cu un sistem de management al flotei prin GPS

Să menții o evidență a vehiculelor și a statusurilor polițelor poate fi o mare bătaie de cap și o mare risipă de timp. Un sistem de monitorizare prin GPS îți poate face viața mult mai ușoară în trei feluri:

  1. Automatizând bazele de date

O bază de date automatizată înseamnă o viziune de ansamblu asupra tuturor operațiunilor și posibilitatea de a interpreta datele în timp real.

Înseamnă să ai la îndemână rapoarte de activitate pe baza cărora să poți determina parametrii de funcționare a vehiculelor, precum și să determini cauzele cheltuielilor neprevăzute – precum taxele și amenzile cauzate de nerespectarea termenelor limită de plată sau de reînnoire a unor documente. 

  1. Setând alarme personalizate 

Informațiile astfel obținute și centralizate pot fi apoi folosite pentru a stabili un regulament intern de funcționare și pentru a-i responsabiliza pe șoferi.

Folosind opțiunea sistemului Nexus GPS Tracking de a configura și a seta alarme în funcție de necesități, șoferii nu vor mai avea nici o scuză în nerespectarea termenelor de reînnoire a RCA-ului și a altor astfel de proceduri.

Aceștia vor fi notificați înainte de termenele limită, la intervale de timp prestabilite. În plus, în calitate de coordonator, vei fi notificat pe e-mail atunci când polițele se apropie de termenul de expirare și vei avea posibilitatea să setezi frecvența notificărilor. 

  1. Ținându-te mereu la curent cu condiția vehiculelor și a șoferilor

Notificările pe e-mail menționate pot fi stabilite pentru fiecare vehicul în parte și pentru nevoi diverse – de la nerespectarea regulamentului de condus (depășirea vitezei, staționarea prelungită) și până la statusul motorului, scutindu-te astfel de costuri inutile de mentenanță și chiar prevenind accidente rutiere. 

Descoperă aici tot ce ai nevoie să știi despre un sistem de monitorizare prin GPS!

Riscurile la care te expui dacă nu ai un RCA valabil

În cazul în care asigurarea RCA ți-a expirat sau nu ți-ai făcut una, automat ești expus unor riscuri majore, cum ar fi:

Nu vei circula conform legii;

Riști amenzi costisitoare și neplăcute;

Nu mai beneficiezi de polița Cartea Verde cu care este prevăzută o asigurare RCA, și care este valabilă dincolo de granițele țării, ce te poate salva în cazul unui accident produs de tine;

În cazul unui accident, tu vei acoperi financiar toate daunele produse;

Așadar, nu ai niciun motiv pentru care să nu îți faci o astfel de asigurare, mai ales că este o obligație, nu o recomandare. Deci, este imperios necesar să știi când expiră, pentru a avea timp să o reînnoiești și să circuli conform legii, fără alte probleme.

De ce beneficiile sistemului automat, precum Nexus GPS Tracking, sunt cu mult mai mari decât costurile implicate?

Chiar dacă un astfel de sistem automat costă, in realitate este o investiție. De ce? Căci salvezi bani, evitând costurile suplimentare, evitând amenzile, știind întotdeauna ce se întâmplă cu mașina ta sau cu mașinile flotei tale și astfel vei observa cât de mult te poate ajuta.

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Pe lângă evitarea taxelor și amenzilor, un sistem de monitorizare prin GPS te ajută să economisești cea mai de preț resursă în operațiunile flotei – carburanții.

Prețurile continuă să crească, iar gestionarea și monitorizarea consumului de combustibil poate fi un element esențial în menținerea companiei pe un trend ascendent, și – implicit – în creșterea cifrei de afaceri.

Fii mereu precaut și în siguranță cu Nexus GPS Tracking! Cere mai multe detalii aici!