Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

6 reguli ale condusului economic și cum le poți implementa mai ușor

Administratorii de flote auto alocă o atenție deosebită caracteristicilor tehnice ale vehiculelor achiziționate însă, de multe ori, pierd din vedere faptul că și stilul de condus are un impact apreciabil asupra costurilor de întreținere ale acestora.

Companiile au remarcat reduceri semnificative ale consumului de combustibil – între 10% și 20% – după ce au început să monitorizeze comportamentul șoferilor în trafic și au stabilit reguli stricte de utilizare a vehiculelor. Pe lângă economia de carburant, care a fost vizibilă imediat, instruirea șoferilor a avut și alte efecte pozitive pe termen lung. Respectarea unui stil de condus economic a crescut siguranța în timpul serviciului și a redus cheltuielile pentru întreținerea flotei sau reparații.

Planul zilnic de activitate al unui șofer poate fi extrem de complicat, iar atunci când trebuie parcurse mai multe puncte intermediare, într-un timp limită, cea mai bună soluție pentru a finaliza toate sarcinile pare a fi forțarea mașinii și obținerea unui timp de deplasare „record”. Însă aceste „performanțe” aduc mai multe dezavantaje decât profit companiilor.

Soluția este crearea unui program optim de parcurgere a rutelor și împărțirea deplasărilor, în mod egal, între colegi. Apoi, respectând câteva reguli simple a căror funcționare a fost dovedită, orice șofer poate menține la un nivel minim consumul de combustibil.

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Așadar, pentru a conduce economic este de preferat:

  • Să fie evitate accelerările și frânele bruște, anticipând traficul;
  • Să se păstreze o viteză constantă de deplasare;
  • Să nu se depășească limita de viteză;
  • Să fie schimbate vitezele dintr-o treaptă în alta la momentul potrivit – nici mai devreme, nici mai târziu;
  • Să nu se staționeze, mai mult de 5 minute, cu motorul pornit;
  • Să nu se scoată vehiculul din viteză atunci când se coboară o pantă.

Comportamentul șoferilor la volan poate fi ușor monitorizat cu ajutorul echipamentelor telematice, care înregistrează și transmit toate informațiile relevante către persoanele avizate, responsabile de managementul flotei. Astfel de sisteme pot chiar să dea note șoferilor, să facă comparații și să genereze rapoarte complexe, pentru a stabili cine conduce mai bine, din punct de vedere al siguranței și economiei. De asemenea, consumul de combustibil poate fi monitorizat cu ajutorul debitmetrelor sau sondelor litrometrice sau ținând o evidență strictă a alimentărilor și a kilometrilor parcurși.

Află aici mai mult despre cum te poate ajuta un sistem de monitorizare prin GPS!