Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

4 Greșeli Costisitoare în Gestionarea Flotei Auto

20% dintre afaceri eșuează în primul an. După 5 ani, acest procent ajunge la 50%; iar după 10 ani de la începutul activității, doar 30% dintre companii mai reușesc să rămână pe piață. Acest lucru înseamnă că, în cursul a 10 ani, majoritatea firmelor își închid porțile. 

Cum afectează Gestionarea Flotei Auto aceste statistici? 

În acest articol ne vom îndrepta atenția asupra 4 dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face în legătură cu gestionarea Flotei Auto. Dacă nu sunt corectate, acestea duc, încet dar sigur, către costuri din ce în ce mai mari și eventual, către inchiderea companiei.

Greșeala #1: Nu verifici stilul de condus al angajaților

Mulți oameni probabil că ar spune „și ce dacă?”. 

Aici apare, de fapt, adevărata problema. 

Persoanele care trec cu vederea verificarea stilului de condus al angajaților nu se gandesc la câteva aspecte importante care afectează performanța în propria companie.

Să presupunem că vă ocupați cu servicii de reparații de electrocasnice mari. În acest caz:

Ce se întâmplă dacă un tehnician din firma ta depășește viteza legală excesiv și/sau de foarte multe ori?

  1. Acesta își va pierde carnetul de șoferi cel puțin pentru o perioadă.
  1. Vei avea, pentru un timp, un angajat care nu-și va putea îndeplini îndatoririle. 
  1. Vei fi nevoit să iei o decizie:  Continui activitatea fără o persoană; ceea ce va scădea din productivitatea companiei. Sau angajezi un tehnician în plus pentru a putea face față tuturor solicitărilor, știind că vor crește costurile operaționale.

Aceasta este probabil cea mai mică problemă care poate apărea. Există lucruri mult mai dăunătoare. De exemplu, prin depășirea vitezei legale, angajații tăi se expun unui risc ridicat de accident. 

Ei își pun viața în pericol în mod constant iar neglijența lor îi poate costa scump și poate avea repercusiuni tragice atât pentru ei cât și pentru compania ta.

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Chiar dacă vina a fost a angajatului, și compania ta va avea de suferit.

De ce?

În primul rând, va trebui să pierzi timp cu raportările către autorități. 

În al doilea rând, pentru a nu plăti despăgubiri, va trebui să dovedești că nu a fost vina ta, având în vedere că accidentul s-a petrecut în timpul programului de lucru. 

În cel de-al treilea rând, vei fi nevoit să participi la ancheta demarată, în calitate de parte implicată (deși indirect). 

Și nu în ultimul rând, pierderile materiale pot fi pe măsură. De exemplu, dacă accidentul se petrece la bordul unui vehicul care transportă bunuri, deteriorarea acestora este inevitabilă. Iar pentru vehicul, situația este și mai puțin roz – în cel mai bun caz va trebui să-l repari, iar în cel mai rău caz, să-l înlocuiești.

Greșeala #2: Nu știi când sunt utilizate vehiculele și de către cine

Cum poți ști, fără ajutorul unui sistem informatic adecvat, dacă vehiculele din compania ta sunt utilizate sau nu?

Cea mai ineficientă opțiune este să angajezi paznici și să-i staționezi în locul de parcare al vehiculelor. Insă, nici măcar această acțiune nu te poate scăpa de incertitudine.

Dacă nu ești notificat în legătură cu pornirea sau oprirea motorului unui vehicul, oricine îl poate utiliza fără știrea ta. Și astfel, orice se poate întâmpla.

De exemplu, mașina poate fi condusă către o zonă mai retrasă și se poate fura combustibil direct din rezervor. Dacă cineva din afara companiei reușește să acceseze una dintre masini, îi va fi foarte ușor sa fure fie componente, fie întreaga mașină.

În consecință, vei pierde acea mașină pentru totdeauna.

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Cu toate că, în perioada în care trăim, autoritățile au acces la o multitudine de moduri prin care pot recupera bunuri furate, rata de succes este departe de 100%.

Drept urmare, multe bunuri furate sunt pierdute și nu se mai pot recupera. Chiar și în eventualitatea în care vei recupera vehiculul, cel puțin o buna perioada de timp va trebui să desfășori activitatea cu o mașină în minus.

Iar dacă sunt luate doar câteva componente din vehicul, tot va trebui să-l repari. 

Astfel, în lipsa unui sistem de alertare, riști fie timp, fie bani – cel mai probabil, amândouă.Pentru și mai multe informații despre cum poți îmbunătăți gestionarea flotei auto, dă click aici.

Greșeala #3: Nu știi dacă și cât staționează vehiculele companiei

Ce se întâmplă atunci când un agent de vânzări care face vizite de afaceri la potențiali clienți, decide că se simte mult prea obosit pentru a merge la următoarea? 

Majoritatea își iau pauze decente – poate se opresc sa își cumpere o cafea de prin oraș. Sau se opresc la o țigară. 

Există însă și persoane care consideră că au lucrat prea mult și merită să se relaxeze pentru o perioadă mai lungă de timp. Cea mai la îndemână opțiune este bineînțeles să parcheze mașina la umbra unui copac și să-și „refacă puterile” pentru următoarea vânzare.

Pentru acești angajați, nu conteaza ca au stat degeaba 1-2 ore în timpul programului (excluzând pauza de masa) deoarece au întotdeauna la îndemână explicația că au avut parte de aglomerație în trafic sau că una dintre întâlniri a fost mai lungă decat s-ar fi așteptat.

Bineinteles că, indiferent de anotimp, o astfel de oprire nu poate fi efectuată cu motorul oprit. Fie este prea frig în mașină, iar șoferul trebuie să se încălzească; fie suntem într-o perioada caniculară, iar aerul condiționat trebuie să funcționeze.

Cert este că, în astfel de situații, benzina (sau motorina) este arsă stând pe loc; ceea ce nu este deloc profitabil pentru companie.  

Astfel de oameni nu trebuie să existe într-un număr ridicat pentru a impacta negativ firma. Dacă doar 20% dintre angajați procedează așa, atunci se va crea o gaura semnificativă în buget. Un motiv în plus pentru a fi atent la gestionarea flotei auto.

Greșeala #4: Nu observi dacă vehiculele ies din perimetrele alocate

După cum am menționat și mai devreme, faptul ca nu poți ști ce se întâmplă cu vehiculele tale reprezintă o mare inconveniență.

Iar furtul bunurilor din companie poate avea loc chiar și atunci cand vehiculele sunt utilizate în activitatea pentru care au fost cumparate.

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

De exemplu, dacă ai cumpărat o flota de automobile, cu scopul de a le închiria, atunci probabil că acestea nu trebuie să părăsească perimetrul țării. Iar cum în lipsa supravegherii, orice se poate întâmpla, și în acest caz riscul de a rămâne fără bunuri este unul foarte ridicat. Odată ce o mașină trece de anumite granițe, nu ai nicio garanție că le poți recupera. 

Mai mult, această problemă nu se rezumă doar la furturi de componente sau de vehicule întregi, ci la gestionarea flotei auto în ansamblul său.

Ar fi, cel mai probabil, foarte neplăcut dacă unul dintre angajații tăi ar folosi un utilaj ca să lucreze pe terenul unuia dintre competitori.

Cum eviți greșelile costisitoare?

De fiecare dată când o astfel de problemă apare și nu este soluționată, se creează o crăpătură mică în structura companiei. Treptat, acestea se adună și destabilizează compania până când nu mai rămâne nimic.

Prevenirea unor astfel de scenarii necesită o foarte mare mobilizare și implicare din partea ta și a angajaților. Fără tehnologia potrivită însă, toată implicarea din lume nu va fi suficientă pentru a vă proteja afacerea pe termen lung. 

Mai mult, cu un sistem eficient, îți poți utiliza timpul pentru lucruri mult mai importante – cum ar fi noi strategii pentru creșterea profitului. 

Te invităm, așadar, sa explorezi opțiunile sistemului de monitorizare Nexus GPS Tracking, dezvoltate întocmai pentru a te proteja de repercusiunile negative ale unor astfel de scenarii.

Dă click aici ca să vorbești cu unul dintre consultanții noștri. Aceștia te vor ajuta să afli ce proceduri poți implementa pentru a rezolva situațiile menționate!