Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

4 Greșeli Costisitoare în Gestionarea Flotei Auto

20% dintre afaceri eșuează în primul an. După 5 ani, acest procent ajunge la 50%, iar după 10 ani de la începutul activității, doar 30% dintre companii mai reușesc să rămână pe piață. Acest lucru înseamnă că, în decursul a 10 ani, majoritatea firmelor își închid porțile. 

Cum afectează gestionarea flotei auto aceste statistici? 

În acest articol, ne vom îndrepta atenția asupra a patru dintre cele mai mari greșeli pe care le poți face în gestionarea flotei tale auto. Dacă nu sunt corectate, acestea duc, încet dar sigur, la costuri din ce în ce mai mari și, eventual, la falimentul companiei.

Greșeala #1: Nu verifici stilul de condus al șoferilor.

Mulți administratori de flotă se întreabă și ce dacă?… Aici apare, de fapt, adevărata problemă. 

Dacă treci cu vederea verificarea stilului de condus al angajaților, nu iei în considerare aspecte importante care afectează performanța propriei flote.

Să presupunem că te ocupi cu servicii de reparații de electrocasnice mari:

Ce se întâmplă dacă un tehnician din firma ta depășește viteza legală excesiv?

  1. Acesta își va pierde permisul de conducere, cel puțin pentru o perioadă.
  1. Vei avea, pentru un timp, un angajat care nu-și va putea îndeplini îndatoririle. 
  1. Vei fi nevoit să iei o decizie: fie continui activitatea fără o persoană, ceea ce va scădea productivitatea și rezultatele echipei, fie angajezi un nou tehnician, pentru a putea face față tuturor solicitărilor, știind că vor crește astfel costurile operaționale.

Aceasta este probabil cea mai mică problemă care poate apărea. Există lucruri mult mai dăunătoare. De exemplu, prin depășirea vitezei legale, angajații tăi se expun unui risc serios de accidente auto.

Ei își pun viața în pericol, în mod constant, iar neglijența lor îi poate costa scump și poate avea repercusiuni tragice atât pentru ei, cât și pentru compania ta.

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Chiar dacă vina a fost a angajatului, și compania ta va avea de suferit.

De ce?

În primul rând, vei pierde timp și resurse în rezolvarea problemei.

În al doilea rând, pentru a nu plăti despăgubiri, va trebui să dovedești că nu a fost vina ta, având în vedere că accidentul s-a petrecut în timpul programului de lucru. 

În cel de-al treilea rând, vei fi nevoit să participi la ancheta demarată, în calitate de parte implicată (deși, indirect). 

Și nu în ultimul rând, pierderile materiale pot fi pe măsură. De exemplu, dacă accidentul se petrece la bordul unui vehicul care transportă bunuri, deteriorarea acestora este inevitabilă. Iar pentru vehicul situația este și mai puțin roz – în cel mai bun caz, va trebui să-l repari, iar în cel mai rău caz, să-l înlocuiești.

Greșeala #2: Nu știi când sunt utilizate mașinile tale și de către cine.

Nu poți ști, fără ajutorul unui sistem de monitorizare adecvat, dacă vehiculele din compania ta sunt, măcar, utilizate sau nu.

Cea mai ineficientă opțiune este să angajezi paznici și să-i plasezi în locul de parcare al vehiculelor. Însă, nici măcar această strategie nu te poate scăpa de incertitudine.

Dacă nu ești notificat în legătură cu pornirea sau oprirea motorului unui vehicul, oricine îl poate utiliza fără știrea ta. Și astfel, orice se poate întâmpla cu el.

De exemplu, mașina poate fi condusă către o zonă mai retrasă și se poate fura combustibil, direct din rezervor. Dacă cineva din afara companiei reușește să acceseze una dintre masini, îi va fi foarte ușor să fure fie componente, fie chiar mașina.

În consecință, o vei pierde pentru totdeauna sau, cel puțin, pentru suficient timp cât să afecteze bunul mers al afacerii.

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Cu toate că, în vremurile în care trăim, autoritățile au acces la o multitudine de moduri prin care pot recupera bunuri furate, rata de succes este departe de 100%. Drept urmare, multe bunuri furate sunt pierdute și nu se mai pot recupera.

Iar dacă sunt luate doar câteva componente din vehicul, tot va fi necesar să-l repari, cheltuind astfel sume mai mai decât te-ar costa, poate, o soluție de monitorizare preventivă.

Greșeala #3: Nu știi dacă și cât staționează vehiculele companiei.

Ce se întâmplă atunci când un agent de vânzări, care face vizite de afaceri la clienți, decide, pe cont propriu, să plece mai repede acasă?

Majoritatea își iau pauze în limita bunul simț – poate se opresc să își cumpere o cafea sau să fumeze o țigară…

Există însă și persoane care consideră că au lucrat prea mult și merită să se relaxeze. Cea mai la îndemână opțiune este, bineînțeles, să parcheze mașina la umbra unui copac și să-și „refacă puterile” ori chiar să încheie ziua de lucru.

Pentru acești angajați, nu contează ca au pierdut vremea în timpul programului, deoarece au întotdeauna la îndemână explicația că au avut parte de aglomerație în trafic sau că una dintre întâlniri a fost mai lungă decât s-ar fi așteptat.

Bineînțeles că, indiferent de anotimp, o astfel de oprire nu poate fi efectuată cu motorul oprit. Fie este prea frig în mașină, iar șoferul trebuie să se încălzească, fie suntem într-o perioadă caniculară, iar aerul condiționat trebuie să funcționeze.

Cert este că, în astfel de situații, benzina (sau motorina) este consumată stând pe loc, ceea ce nu este deloc profitabil pentru companie.  

Astfel de angajați nu trebuie să existe neapărat într-un număr ridicat pentru a impacta negativ firma. Dacă și 20% dintre angajați procedează așa, atunci se va crea o gaura semnificativă în buget. Un motiv în plus pentru a fi atent la gestionarea flotei auto.

Greșeala #4: Nu observi dacă vehiculele ies din perimetrele alocate.

După cum am menționat și mai devreme, faptul ca nu poți ști ce se întâmplă cu vehiculele tale reprezintă o mare inconveniență.

Iar furtul bunurilor din companie poate avea loc chiar și atunci cand vehiculele sunt utilizate în activitatea pentru care au fost cumpărate.

Sperăm că această postare este pe placul tău.

Abonează-te la Newsletter dacă vrei să fii la curent cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

De exemplu, dacă ai cumpărat o flota de automobile, cu scopul de a le închiria, atunci probabil că acestea nu trebuie să părăsească perimetrul țării. Iar cum în lipsa supravegherii, orice se poate întâmpla, și în acest caz, riscul de a rămâne fără bunuri este unul foarte ridicat. Odată ce o mașină trece de anumite granițe, nu ai nicio garanție că o mai poți recupera. 

În lipsa unui sistem de monitorizare, nu poți vedea dacă un șofer iese din perimetrul alcoat activității sale, semn că nu își face treaba.

Cum eviți aceste greșeli costisitoare?

De fiecare dată când o astfel de problemă apare și nu este soluționată, se creează o crăpătură mică în structura companiei. Treptat, acestea se adună și destabilizează compania, până când nu mai rămâne nimic.

Prevenirea unor astfel de scenarii necesită o foarte mare mobilizare și implicare din partea ta, dar și a angajaților. Fără tehnologia potrivită însă, toată implicarea din lume nu va fi suficientă pentru a-ți proteja afacerea pe termen lung. 

Cu un sistem eficient care are grijă de toate acestea în locul tău, îți poți utiliza timpul pentru lucruri mult mai importante – cum ar fi, noi strategii pentru creșterea profitului. 

Te invităm, așadar, să explorezi opțiunile sistemului de monitorizare Nexus GPS Tracking, dezvoltate întocmai pentru a te proteja de repercusiunile negative ale unor astfel de scenarii.

Dă click aici pentru a stabili o discuție cu unul dintre specialiștii noștri. Aceștia te vor ajuta să descoperi ce soluții se potrivesc afacerii tale și cum le poți implementa pentru a rezolva situațiile neplăcute menționate anterior.