Fii la curent cu cele mai eficiente metode de reducere a costurilor cu flota auto.

Abonează-te la newsletter!

4 beneficii greu de ignorat ale automatizării consumului

Spuneam data trecută că o calculare manuală, lipsită de un proces automatizat de gestionare a flotei, va rămâne o simplă estimare. Și că, deși folositoare, aceasta nu va fi suficientă pentru o bună gestionare a consumului de combustibil. 

Iar dacă avem în vedere volumul de muncă și timpul pe care îl consumă, precum și lipsa de precizie a datelor fără o monitorizare a consumului în timp real – nu putem să nu ne întrebăm dacă merită oare să ne pierdem timpul cu simple estimări.

Cu atât mai mult cu cât există soluții eficiente de calculare automatizată a consumului, care te scutesc de timpul irosit pe sarcini inutile și îți oferă informații valoroase pentru gestionarea combustibilului.

Calcularea manuală vs calcularea automatizată

Calcularea manuală pornește de la cunoașterea unor parametri precum mediul de condus, kilometri parcurși în scop business sau în scop personal și aplicarea unor formule de calcul. Realizarea manuală a acestora – delimitarea kilometrilor prin declararea făcută direct de către șoferi, precum și a mediului de condus și aplicarea ulterioară a formulelor de calcul specifice poate fi un punct bun de plecare pentru flota ta, în lipsa altor variante.

Odată cu creșterea afacerii tale și a numărului de vehicule, o măsurare eficientă va deveni din ce în ce mai dificilă. Chiar și în cazul flotelor de dimensiuni mici sau chiar și pentru un singur vehicul, gestionare consumului va întâmpina mari limitări. Variabilele de consum nu vor întârzia să apară și va fi greu, dacă nu imposibil de măsurat.  

Calcularea automatizată îți va permite să eviți erorile de calcul și să ai informații actualizate despre nivelul de combustibil, despre variabile precum tipul de rute parcurse sau stilul de condus. Iar o calculare automatizată înseamnă, în cele mai multe cazuri, folosirea unui sistem de management al flotei pe bază de GPS. 

O monitorizare a consumului în timp real prin intermediul unui sistem automatizat permite nu doar înregistrarea nivelului de combustibil și realizare calculelor instant, ci și prelucrarea și folosirea informațiilor legate de consum pentru analizarea tendințelor și stabilirea unui regulament intern – oferindu-ți un proces complet de gestionarea a combustibilului.

Beneficiile monitorizării automatizate a consumului

 1. Date actualizate despre rezervorul de combustibil

Adoptând un astfel de sistem, vei ști, în primul și în primul rând, care este condiția rezervorului de combustibil. Informațiile în timp real legate de nivelul de consum stau la baza unei gestionări eficiente.

 1. Prevenirea risipei de combustibil

Pornind de la modul de întrebuințare al acestuia și de la analizarea tendințelor la volan, vei putea pune în perspectivă modul în care sunt irosiți carburanții și cum se pot remedia cauzele.

 1. Procesarea datelor în timp real și realizarea rapoartelor

Având o bază de date centralizată și posibilitatea de a converti informațiile în rapoarte diverse, nu vei pierde niciodată din vedere starea flotei, stadiul sarcinilor și condiția vehiculelor. În plus, procesarea datelor în timp real înseamnă o coordonare actualizată la nevoile momentului. Astfel, drumurile inutile pot fi evitate, iar rutele pot fi optimizate în timp real. 

 1. Analizarea modului de întrebuințare al carburanților

Tipul de rute

Este important să ai mereu în vedere modul în care combustibilul este folosit. Un motiv principal de risipă în această privință o constituie folosirea acestuia în interes personal. 

Prin delimitarea rutelor de tip business și cele de tip personal, previi cheltuielile inutile și menții o organizare internă propice în ceea ce privește activitatea flotei. Un sistem automatizat de monitorizare a vehiculelor te poate ajuta să ții o evidență a rutelor fără bătăi de cap și fără să te bazezi pe corectitudinea șoferilor, cu ar fi, spre exemplu, prin intermediul aplicațiilor mobile conectate la GPS.

Stabilirea rutelor

Pe lângă tipul de rută, traseul ales joacă de asemenea un rol important în gestionarea combustibilului. Un drum mai scurt înseamnă, bineînțeles, o economie de timp și resurse. 

Prin optimizarea rutelor, însă, nu se înțelege doar setarea unui traseu cât mai scurt ci și ierarhizarea drumurilor în funcție de importanță, de distanță și de alți parametri necesari. Astfel, o coordonare a rutelor în timp real este de asemenea, esențială, iar cunoașterea poziției mașinilor pe hartă în diverse momente și a stadiului de îndeplinire a sarcinilor conduce în mod sigur la eficientizarea operațiunilor și implicit, a utilizării carburanților.

Stilul de condus

Neatenția sau lipsa de responsabilitate la volan crește atât riscul de accidentare cât și consumul de combustibil. Prin înțelegerea tendințelor șoferilor în trafic, poți avea o viziune de ansamblu asupra risipei de combustibil și cauzele sale. În primul rând, este important de observat și restricționat tendințe precum:

 • Depășirea vitezei stabilite;
 • Frânarea și accelerarea neadecvată;
 • Staționarea cu motorul pornit.

Observațiile la adresa șoferilor pot fi centralizate și transformate în reguli de condus a căror nerespectare atrage după sine sancționări. 

Cum se realizează o monitorizare automatizată a consumului?

Printr-un sistem de management al flotei ce are la bază o tehnologie de localizare auto – întâlnită cel mai adesea sub forma dispozitivelor de monitorizare prin GPS. Managerii de flotă adoptă o astfel de tehnologie pentru un mai bun control al activităților echipelor din teren și în mod aferent, și al consumului de resurse, precum combustibilul – motivul principal al risipei.  

Ce este un sistem de monitorizare prin GPS?

Un sistem de monitorizare prin GPS este, după cum sugerează și numele, un sistem care monitorizează flota auto, oferind o viziune de ansamblu asupra condiției vehiculelor, a rutelor, a activității șoferilor și a tuturor operațiunilor. Monitorizarea prin GPS se realizează prin intermediul unui dispozitiv instalat direct pe vehicul, pe un echipament sau pe o persoană. 

Cum ține un sistem GPS evidența consumului?

Prin intermediul unor dispozitive precum debitmetrele instalate direct la bordul mașinii, un sistem de monitorizare va putea comunica date despre consum și despre condiția rezervorului de combustibil în timp real.

Tu vei primi toate aceste informații instant, putând să le accesezi pe o platformă disponibilă  de pe orice dispozitiv. Nu vei mai fi nevoit să analizezi singur rutele parcurse și să realizezi calcule estmative – vei avea totul disponibil fără niciun efort, iar timpul ți-l vei putea dedica activităților mult mai importante.

Ce am aflat despre calcularea consumului și gestionarea combustibilului până în momentul de față?

 1. Calcularea consumului de carburanți este esențială în gestionarea combustibilului și reducerea costurilor.
 1. Odată implementată o metodă de calcul a consumului de combustibil realizată în mod constant, gestionarea flotei va fi un proces mult mai intuitiv, iar organizarea activităților astfel încât să se realizeze o economie cât mai mare a resurselor – mult mai facilă. 
 1. Este esențial să ai mereu în vedere modul în care combustibilul este folosit. Spre exemplu, prin calcularea kilometrilor parcurși și a combustibilului folosit în interes personal, previi cheltuielile inutile și menții o organizare internă adecvată, în ceea ce privește activitatea flotei. 
 1. O gestionare eficientă înseamnă o monitorizare constantă a activităților flotei, a comportamentului la volan, a condiției vehiculelor, a rutelor parcurse și, mai ales, a stării rezervorului de combustibil.  
 1. Principalele beneficii ale gestionării consumului sunt: 
 • Un bun control asupra bugetului flotei;
 • Buna gestionare a combustibilului;
 • Reducerea cheltuielilor cu carburanții;
 • Înțelegerea tendințelor de consum a șoferilor.
 1. Cele 3 mari greșeli pe care le poți face în monitorizarea consumului sunt: lipsa monitorizării consumului, lipsa unui regulament intern de condus și de utilizare a vehiculului și neoptimizarea rutelor.
 1. Calcularea consumului de combustibil se poate realiza manual prin folosirea documentelor pentru menținerea unor evidențe și a unor formule de calcul sau prin metode automatizate – precum sistemele de monitorizare a flotelor pe bază de GPS. 
 1. Pentru realizarea calculelor manuale, trebuie să ai în vedere mediul de condus, aplicarea corectă a formulelor și alte variabile. 
 1. Este important de avut în vedere faptul că, o calculare manuală sau una lipsită de o înregistrare a datelor și o analizare a tendințelor de consum va rămâne o simplă estimare. Deși folositoare, aceasta nu va fi suficientă pentru o bună gestionare a consumului de combustibil. 
 1. Calcularea automatizată îți va permite să eviți erorile de calcul și să ai informații actualizate despre nivelul de combustibil, despre variabile precum tipul de rute parcurse sau stilul de condus.
 1. Principalele beneficii ale monitorizării automatizate a consumului sunt: 
 • Date actualizate despre rezervorul de combustibil;
 • Prevenirea risipei de combustibil;
 • Procesarea datelor în timp real și realizarea rapoartelor;
 • Analizarea modului de întrebuințare al carburanților.
 1. Un sistem de management al flotei pe bază de GPS monitorizează consumul prin intermediul unor dispozitive precum debitmetrele instalate direct la bordul mașinii, prin intermediul cărora va putea comunica date despre consum și despre condiția rezervorului de combustibil în timp real.
 1. O monitorizare a consumului în timp real prin intermediul unui sistem automatizat permite nu doar înregistrarea nivelului de combustibil și realizare calculelor instant, ci și prelucrarea și folosirea informațiilor legate de consum pentru analizarea tendințelor și stabilirea unui regulament intern – oferindu-ți un proces complet de gestionarea a combustibilului.

Rămân însă multe de zis despre gestionarea consumului, astfel că ți-am pregătit încă un articol relevant pentru activitatea flotei tale, pe care suntem nerăbdători să îl citești.

Între timp, poți afla mai multe despre sistemele automatizate de management al afacerilor, pe blogul nostru.